3 praktische Superfoods bij kanker
05 maart 2020 
10 min. leestijd

3 praktische Superfoods bij kanker

Er is al heel veel gezegd en geschreven over voeding bij kanker. En laten we eerlijk zijn met z’n tweetjes, jij en ik, veel wijzer word je er niet van. De ene zegt dat je X absoluut niet moet doen, de ander raad X met klem aan. De ene vertelt je dat Y een goede keus is qua eetpatroon, de ander is absoluut tegen Y. Irritant, onduidelijk en onzekermakend.

Tenminste, zo ervaarde ik dat in het begin. Zelf waren we gewoon opzoek naar handvatten om toe te passen. We wilden alles doen dat we konden, zeker ook op voedingsgebied. Maar het moment dat je met 1 teen in de voeding-bij-kanker research terecht komt is er eigenlijk maar 1 conclusie: Hoe meer je te weten komt hoe minder je lijkt te snappen.

Hoewel we binnen de training Answer to Cancer een volledige module richten op voeding en de do’s & dont’s zal ik je in dit artikel niet gaan overladen met tips. 

Want weet je wat het is, 3 kleine stapjes zetten is veel beter dan volledig lamgeslagen worden door een hele trucklading aan informatie die je enkel nog meer aan het twijfelen brengt. 

Er is geen ‘one size fits all’. Er is geen enkel voedingsmiddel dat je gaat redden van alle ellende. Er is wel 1 ding dat altijd werkt: Normaal nadenken.

Simpelweg jezelf de vraag stellen: ‘Als ik dit eet, draagt dat dan bij aan mijn gezondheid of niet?’ Je weet dan namelijk echt wel het antwoord als je logisch nadenkt. 

En naast die vraag deel ik vandaag enkele concrete, simpele maar heel interessante toevoegingen voor in je eetpatroon. Niet te ingewikkeld, wel allemaal onderbouwd vanuit onderzoeken en makkelijk toe te passen in je huidige leefstijl. 

Voeding bij kanker

De voeding die je kiest draagt wel of niet bij aan maximale toevoer van voedingsstoffen aan je lichaam. Hoewel onze cultuur geobsedeerd is met voeding en alles zo vet en zoet mogelijk moet zijn. Is dit wel het moment om dat een klein beetje los te laten. We zijn heel erg verwijderd geraakt van ‘eten om te leven’. Veel mensen leven om te eten. Waarbij dat ‘eten’ uiteindelijk helemaal niet resulteert in echt Leven maar meer in Overleven. Omdat er structureel energietekort is, te weinig voeding binnenkomt en het lijf niet optimaal functioneert.

Wanneer je lijf niet gezond is, zoals met kanker het geval is, is het een goed moment om het ‘leven om te eten’ los te laten. En te gaan eten om te leven.

Er zijn enkele superfoods die de natuur ons biedt, die een heel grote hoeveelheid voedingsstoffen bevatten. Die de aanpak van kanker kunnen ondersteunen. Zoals gezegd houden we het vandaag simpel zodat je enkele dingen kunt toevoegen. Zonder direct alles radicaal om te hoeven gooien.

Kleine stapjes resulteren uiteindelijk ook in grote veranderingen.

Superfoods die kankeraanpak kunnen ondersteunen

Jij kan stappen zetten om je leefstijl rondom kanker te optimaliseren met de volgende 3 praktische Superfoods:

  • Kurkuma
  • Amla
  • Moringa

Kurkuma bij kanker

Kurkuma is een van de meest potente anti-kanker kruiden. Er zijn honderden studies gedaan op de anti-kanker componenten en effecten van kurkuma.

Curcumin is een van de actieve anti-kanker onderdelen in kurkuma. Het voorkomt de groei van borst, hersen-, darm-, lever-, alvleesklier-, maag-, darm-, nier-, prostaat- en eierstok kanker.

Kurkuma heeft de mogelijkheid om in ieder stadium van kanker de groei van de cellen te blokkeren. Het doodt direct meerdere type kankercellen zonder je gezonde cellen aan te tasten. 

De farmaceutische industrie heeft al jaren interesse in het maken van een medicijn met de onderdelen van curcumin erin. Maar zijn daar nog niet in geslaagd. Veel mensen in de kanker industrie weten hoe krachtig curcumin is, en toch raden bijzonder weinig doktoren het aan en sommige het zelfs af.

Zwarte peper verbetert de opname van kurkuma met 2000% in het lichaam, dus dat is een goede toevoeging om nog optimaler gebruik te maken van dit kruid.

Je kunt kurkuma over je eten strooien. Zelf maak ik er een ‘shot’ van door 1/2e-1 tl kurkuma poeder in vers geperste appelsap of watermeloensap te roeren, klein beetje zwarte peper er doorheen en opdrinken. 

Bij bedrijven zoals frecious.bio hebben we maandenlang losse kurkuma shots besteld. Maar over het algemeen is het net zo makkelijk zelf te maken en scheelt dat veel in prijs. 

Amla bij kanker

Een van de sterkste anti-kanker bessen die er bestaan is Amla. Amla is ook bekend als de Indian Gooseberry. 

Amla heeft grofweg 200 keer de hoeveelheid antioxidanten van blauwe bessen. Het heeft een heel hoge concentratie vitamine C, alleen camu camu bevat meer vitamine C.

Even om het in perspectief te zetten: De gemiddelde maaltijd heeft 25-100 units antioxidanten. Een theelepel amla poeder heeft er bijna 800.

Antioxidanten zijn belangrijk omdat ze vrije radicalen neutraliseren. Ons lichaam maakt iedere dag vrije radicalen aan. En ook wanneer we blootgesteld worden aan chemicaliën, bestraling en omgevingsbevuiling. Vrije radicalen beschadigen onze cellen wat kan leiden tot kanker mutaties.

Kanker tumoren creëren ook vrije radicalen in het lichaam. Dus ons lijf heeft een constante stroom aan antioxidanten nodig om ze te neutraliseren. 

Chemo en bestraling produceren zeer grote hoeveelheden oxidatieve stress en vrije radicalen in het lichaam. Dus zeker dan heb je heel veel antioxidanten nodig. Omdat tijdens deze behandelingen je lijf beroofd wordt van de antioxidant levels.

Amla is een superfood die getest is tegen 6 verschillende soorten kanker: Long, lever, borst, eierstok, darm en baarmoederhalskanker. Amla stopte de kankergroei volledig. Het doodde bestaande kankercellen, verminderde de populatie met meer dan 50% en blokkeerde verdere spreiding. 

Een eenvoudige manier om amla in je dagelijkse eetpatroon toe te voegen is in een smoothie. Zelf maak ik dagelijks een smoothie van amandelmelk, banaan, amla, moringa, , camu camu, rauwe cacao, spirulina en eventueel dadels of blauwe bessen.

Moringa

Moringa is een van de meest voedingsstof-rijke planten op aarde. Per gram heeft moringa 10x meer vitamine A dan wortels, 17 keer meer calcium dan melk, 15 keer meer kalium dan bananen, 25 keer meer ijzer dan spinazie, 9 keer meer eiwitten dan yoghurt. Het bevat alle essentiële aminozuren. Moringa bevat niazimicin, een onderdeel dat kankergroei onderdrukt. 

Moringa is heel simpel te gebruiken door het in je smoothie te mengen.

Hoe wij kanker aanpakten met voeding

Naast deze 3 praktische toevoegingen zijn er nog veel dingen die je wel en niet kunt of zou moeten doen bij kanker. Mocht je het interessant vinden luister dan deze podcast opname die ik opnam over hoe wij kanker aanpakten met voeding.

Mijn belangrijkste advies is en blijft om het simpel en stap voor stap te houden. Ga niet direct opzoek naar radicaal andere dieten. Voeg eerst eens dingen toe die bijdragen, zoals kurkuma, amla en moringa. Eventueel kun je ook starten met het maken van een dagelijks vers geperst groentesapje. 

En stop met dingen die zelfs met gewoon nadenken al voor zich spreken dat ze niet al te best voor je zijn, met of zonder kanker in je lijf. Zoals witte suiker, koek, taart, pizza’s, je snapt mijn punt.

Zoals je ondertussen weet zijn er 5 gebieden van holistische kanker aanpak die we benaderen bij GOAkanker.nl: Spiritualiteit, mindset, voeding, omgeving en immuunsysteem. Die 5 pijlers bevatten veel concrete en zeer goed toepasbare stappen om je leefstijl te optimaliseren.

Als je niet constant wilt hoeven wachten op het eerstvolgende artikel of de nieuwste podcast dan is de Answer to Cancer Quest een goede optie voor je. Dat is ons programma waarin je toegang krijgt tot alles dat je zelf thuis kunt doen om kanker holistisch aan te pakken via de 5 pijlers.

Kanker Holistisch Aanpakken en doen wat in je eigen macht ligt

Om het maximale te doen in het aanpakken van kanker. En alles te doen dat je kunt om holistische kankeraanpak toe te passen. Is Answer to Cancer een perfecte vervolgstap voor je. 

In de training Answer to Cancer doorloop je 5 heel praktische en concrete modules. Waarin we stilstaan bij de 5 pijlers van GOAkanker.nl. Voeding, Immuunsysteem, Mindset, Spiritualiteit en Leiderschap.

In Answer to Cancer krijg je zeer concete acties, zodat je iedere les afsluit met een heldere ‘to do’. Alle acties die je kunt uitvoeren zijn heel eenvoudig in je leven in te bouwen. Praktische handvatten die weinig tot geen extra tijd kosten maar wel je proces ondersteunen.

Wanneer je kanker holistisch wilt aanpakken wil je niet alleen via regulier alle behandelingen aangrijpen. Ook wil je het lichaam zo gezond en fit mogelijk houden. Niet alleen doorloop je daarmee alles dat er op je afkomt makkelijker. Ook werken regulieren behandelingen wanneer je enkele concrete leefstijl optimalisaties doorvoert.

Omdat ieder lijf anders is en iedere situatie een eigen plan nodig heeft, krijg je handvatten en uitleg. Zodat je ontdekt wat voor jou goede keuzes zijn om te maken.

In Answer to Cancer maken we alles zeer concreet, heel begrijpelijk en vooral heel toepasbaar. Er komt al genoeg op je af dus we willen zorgen dat je alles dat binnen je eigen macht ligt, eenvoudig en snel toe te passen is. Zonder teveel gedoe.

Via de afbeelding kom je bij de informatie terecht en kun je ontdekken wat Answer to Cancer voor je gaat betekenen.

Gebruikte bronnen voor deze praktische Superfoods bij kanker

1: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4545797/

2: https://redmoringa.it/en/studies-on-the-relation-between-moringa-and-cancer/

3: Chris Beat Cancer (boek) – Chris Wark.

Over de schrijver
Jeanet is eigenaar van Lifestyle of Business en GOAkanker.nl Sinds de kanker diagnose van haar moeder in 2018 zet zij zich in om de bewustwording rond holistische kankeraanpak in NL te vergroten.Gedurende 2020 is ze in gesprek met investeerders en andere ondernemers om de offline locaties die ze binnen GOAkanker wil opzetten, te realiseren. Ook zal zij, samen met het team van GOAkanker, online het grootste en meest complete holistische kanker educatie platform bouwen.Via onder andere artikelen, interviews en social media maar ook via haar netwerken, zet ze zich iedere dag in om de kanker educatie in NL compleet te maken.
Reactie plaatsen