Interview met Arnold Timmerman over hoe je de mogelijke oorzaak onder gezondheidsklachten kan ontdekken door middel van Dogma Detox
05 augustus 2020 
28 min. leestijd

Interview met Arnold Timmerman over hoe je de mogelijke oorzaak onder gezondheidsklachten kan ontdekken door middel van Dogma Detox

Vandaag spreek ik, Jeanet Wolf, met Arnold Timmerman. Arnold focust zich met zijn werk als coach en trainer op 1 ding: Het ontdekken van de oorzaak onder de symptomen. Door te zoeken naar de reden onder gezondheidsklachten en symptomen ontdekt hij met zijn klanten de echte kern. Vanuit die kern pakt hij het probleem aan. 

Arnold heeft verschillende boeken geschreven waaronder Leadingship en Mastery in Coaching en is de oprichter van Dogma Detox. Arnold heeft ook vanuit zijn privé situaties te maken gehad met kanker. In dit interview neemt hij ons mee in de wereld van de kern van symptomen blootleggen en hervormen.  

Om het verhaal van Arnold over het ontdekken van de oorzaak onder gezondheidsklachten en problemen het beste mee te krijgen is het aan te raden de YouTube-video te kijken. 

Of je kan hieronder de audio beluisteren! 

Jeanet:

Arnold, welkom! Zou je kunnen vertellen over jouw ervaring met kanker rondom je vrouw en moeder. Hoe jij het alternatieve aspect aanpakt, hoe je vrouw het reguliere erbij pakte. En wat in jouw ogen de impact is van alternatief en regulier gecombineerd? 

Arnold:

In het kader van mijn moeder was het eigenlijk interessant want zij was al jaren lang complementaire therapeut. Al sinds haar 40e. Dus dat is al een behoorlijke tijd. Zij werd gediagnostiseerd met borstkanker en kreeg te horen dat na 2 weken de borst er af zou gaan en dat ze waarschijnlijk aan de bestraling moest en misschien nog een ronde chemo en dat, vertelde ze mij toen ze des tijds bij mij in Wales was. Toen ik daar woonde, dus in Groot Brittannië.

Het eerste wat ik in mij zelf hoorde opkomen was “nou ik denk het niet” en “zullen we eens even verder gaan kijken en verder door gaan vragen want, heb je een second opinion aangevraagd? en weet je of het levensbedreigend is? en in welke fase van kanker? in welke stage zoals ze dat in het engels noemen? Is het uitgespreid of niet?”

En die antwoorden had ze allemaal nog niet klaar. Dus ze zei “oké misschien moet ik heel even een pas op de plaats maken”. Ik zei: “nou dat lijkt mij wel, nu zomaar je borst er af te laten snijden terwijl we nog geen informatie hebben is niet oké.” En wat er gebeurde bij haar was heel duidelijk wat we vaak tegen komen. In de in de reguliere geneeskunde wereld zeg maar is dat de autoriteit de expert die zegt dit is wat er aan de hand is en je hebt dan zoveel jaar en zoveel maanden of weken te leven. Dit is wat we moeten doen en daar heb je het dan maar mee te doen. En dan word je ineens van mens patiënt. En in die malle molen lijkt net of het enige wat er bestaat is de autoriteit van de expert. 

Dat is ook wat ik bij mijn moeder herkende. Ineens vanuit haar eigen hele holistische benadering van gezondheid op eens omsloeg van de autoriteit uit zichzelf voelen, vinden en ervaren naar ‘oké hij zegt dit dus dat heb ik maar te doen’. En gelukkig nam ze inderdaad dat advies destijds van haar zoon wat ze nooit had hoeven doen. Dat nam ze aan en nam ze dat mee en  toen is ze  gaan checken ‘is er nog iemand die ik kan benaderen?’ en kwam uit  eindelijk terecht bij één van de top oncologen in Nederland. Die een hele lange wachtlijst had maar natuurlijk toevallig genoeg was er 2 weken na dat ze had gebeld een plekje vrijgekomen. Dus toen heeft ze met die oncoloog gesproken en die zei: Het is niet levensbedreigend je hebt tijd complementair, dus natuurlijk ga er maar mee aan de slag.

Wij houden vinger aan de pols we blijven monitoren en tegelijker tijd geeft het jou de keuze om regulier en complementair samen te doen.

Op een gegeven moment als je zegt ik wil een borst besparende operatie, ik wil bestraling dat kan. Maar het hoeft niet. Laten we samen gaan kijken naar wat past bij jou en dat was eigenlijk waar haar hele pad van genezing begon. Want het begon bij haar eigen autoriteit “ik kan zelf nu kiezen in samen werking met de experts. Op alle gebieden kan ik kiezen wat bij mij past. En toen is ze gaan kijken ook naar voeding. Welke voeding past bij mij? Ook daar is heel veel over geschreven en heel veel over gezegd. Je moet alleen maar rauw eten rauw drinken maar dat bleek helemaal niet te passen bij haar dus ook daar had ze iemand nodig. Wat past bij jou? En toen vond ze iemand die keek naar haar lichaamssamenstelling. Dus de manier hoe haar lichaam reageert op voeding en hoe dingen verwerkt. Voor jou is het juist nodig dat je niet al teveel rauw eet, maar meer verwarmd voedsel maar wel gezond en dit wel en dat niet en zus en zo. En zo vond ze steeds meer een weg die bij haar paste.

Toen is de tumor ook geslonken en die werd ook helemaal ingekapseld. Uiteindelijk is ze dus terug gegaan naar die oncoloog en zei: ‘wat nu heel goed voelt voor me is om wel een borst besparende operatie te doen, wel een klein beetje bestraling, maar de minst mogelijke bestraling, heel lokaal. Dat ging echt over seconden. Dat voelt goed. En ondertussen blijf ik gewoon doorgaan met mijn dieet.’ En ook het emotionele aspect daarvan. Want daar had ze ook al in getraind zelf en daar kon ze mee werken. Dus zij heeft het op die manier aangepakt en dat is heel interessant. Want juist op het moment dat bij haar de tumor slonk en het er dus eigenlijk op leek dat het lichaam het zelfgenezend vermogen van het lichaam het zelf allemaal op zou ruimen zei ze en ‘nu wil ik een borst besparende operatie’. Terwijl juist andere vrienden zeiden ‘maar juist nu is het tijd om door te pakken en juist geen operatie te doen’. Dat was heel interessant om te ervaren bij haar. Ze heeft uiteindelijk gekozen voor wat goed voelde voor haar en dat was voor mij ook weer een goeie bevestiging van wat ik destijds heb geleerd van mijn vrouw.

Mijn vrouw had een hele grote tumor in haar eierstok en uiteindelijk was die gesprongen. Dat was voor dat wij elkaar leerden kennen op vrij jonge leeftijd op 26 jarige leeftijd. Die is uiteindelijk omdat hij was gesprongen en kwaadaardig was, meteen echt door alles heen gehaald. Meteen de tumor verwijderd, die was te grote van een grapefruit die werd verwijderd. En vervolgens is ze meteen in een chemokuur terecht gekomen. Destijds was het allemaal nog niet zo bekend wat daarnaast nog mogelijk was. Maar zij is nog steeds tot op de dag van vandaag dankbaar dat dat toen beschikbaar was. Dus zij zegt zelf niet, en daar had ik eerst moeite mee ze zegt zelf niet “o, het is allemaal chemisch dus daar ga ik liever niet aan”. Ze zei dat ze juist dankbaar was dat dat er destijds was en dat het toegepast kon worden. 

En daarna ben ik gaan kijken naar waar komt het eigenlijk vandaan? Waarom ik op 26 jarige leeftijd met een tumor ter grote van een grote fixe grapefruit. Waar komt het vandaan? Dus het was niet ‘arme ik’, dat was niet de vraag. Maar het was meer ‘waarom ik op deze leeftijd?’. Wat bracht dat zeg maar tot stand? En dat heeft haar uiteindelijk geleid ook naar een zoektocht waarin ze keek naar “wat is de onderliggende oorzaak dat dat uiteindelijk als symptoom is gaan groeien door de jaren heen?” Daar kwam ze ook achter en dat heeft geleid tot een totale shift tot een totale verschuiving van haar leven. In de zin van hoe ze naar het leven kijkt, welke keuzes ze maakt ipv standaard leven een leven te leiden zoals iedereen dat van haar verwacht inclusief haar ouders, haar familie, haar vrienden destijds.

In Engeland zei ze opeens ‘dat past niet meer bij mij, ik heb iets anders wat ik graag wil. Ik wil me op een andere manier uiten in het leven. Ik wil gaan genieten van het leven op een andere manier.’ Dat is waar wij elkaar ook tegen kwamen. 

Jeanet:

Wauw en het mooie vind ik ook dat je hierin al twee mensen hebt met een heel andere aanpak maar uiteindelijk wel hetzelfde doel. En ik denk dat dat ook heel belangrijk is voor in principe iedere kankerpatiënt. Om te onthouden dat er zoveel mogelijke manieren zijn dat je jezelf kunt bieden. Check eerst in met jezelf en verzamel ook de juiste mensen om je heen. 

Jij werkt met je methode Dogma Detox jij bent er ook de founder van waarbij jij de beperkingen van, celherinneringen, persoonlijkheidsblauwdruk van mensen bekijkt en hervormt. Kun je meer vertellen over deze dingen die bepalen hoe iemand door het leven beweegt en hoe dit invloed heeft op kanker en op kanker aanpak en gezondheid? 

 Arnold:

Dogma Detox gaat inderdaad over dat wat op onderbewust niveau ligt opgeslagen als een rigide realiteit. Wat ik daar mee bedoel is een soort van cluster van bepaalde overtuigingen waar binnen we leven. Die ons beïnvloeden en hoe we naar het leven kijken en hoe we het beleven. En daaraan gekoppeld kunnen inderdaad celherinneringen liggen. Celherinneringen zijn dingen die zijn gebeurd in ons leven waar we destijds niet met bezig zijn geweest. Die waren wat overweldigend. We wisten niet hoe we daar mee om konden gaan. Daar zat een bepaalde emotionele lading ook aan vast. En omdat we er niet mee om konden gaan wordt die informatie als het ware niet gewoon verwerkt zoals iedere andere neutrale informatie waar we wel mee om kunnen gaan. Maar wordt het opgeslagen op lichaamsniveau en dat is iets wat ik ken vanuit de journey de methode van Brandon Bay waar ik ook veel mee doe. En met name de journey heeft me destijds heel erg geleerd om te kijken naar ‘oké als er dingen worden opgeslagen voorbij ons cognitieve brein, dus we hebben er zeg maar geen weet van en besef van dat dit op onderhuids niveau bepaalde dingen kan veroorzaken. Omdat het gewoon ligt opgeslagen op celniveau. Hoe kunnen we dan toegang daar toe krijgen? En wanneer we er toegang toe krijgen wat kunnen we er mee doen zodat die informatie als het ware losgeweekt kan worden? En van daaruit het lichaam naar een veel vrijer en zelfgenezender vermogen terug kan komen? Dat is uiteindelijk even kort door de bocht wat ik bij de journey heb geleerd.

En met Dogma Detox is het een soort van verbreding geweest waarbij ik ben gaan kijken naar ‘oké als dit waar is, als op onderbewust niveau dingen liggen opgeslagen qua gedachten qua overtuigingen qua emoties qua onverwerkte pijn, is er dan een manier om een link te kunnen doorbreken tussen wat daar ligt opgeslagen en aan dat wat we op oppervlakkig niveau symptomatisch ervaren? Dus zeg maar op fysiek, mentaal en emotioneel daar zitten dus ook de ziekte verschijnselen bij die vaak, of nouja, niet altijd, want ‘vaak’ dat zou weer dogmatisch zijn om te zeggen. Dat het altijd zo is maar die vaak ook een bepaalde onderhuidse component hebben. Die voorbij ons zicht als het ware de hele tijd de boel blijven aandrijven. Dus als bijvoorbeeld het idee is “mijn leven doet er niet toe, het gaat er juist om dat ik altijd anderen kan dienen en kan begeleiden en kan ondersteunen”. Dan is dat een bepaalde realiteit waar binnen we hebben geleefd vanwege  wie we zijn als mens, hoe we in dit leven zijn gekomen met een bepaalde blauwdruk voor ons mens zijn. 

Om het zo maar te noemen. Plus het heeft daar de overtuiging aan zitten het heeft daar bepaalde emotionele elementen aan gekoppeld. Dan kan dat als het ware een soort van gevangenis zijn waar in we ons bevinden. En van daaruit zijn we voortdurend bezig met het dienen van de ander. Van het er voor zorgen dat de ander oké is. Maar dat betekent dat er nooit plek is voor ons zelf. Dat kan en dat hebben we dus ook ervaren. En dus uiteindelijk door de tijd heen leiden tot allerlei bepaalde vormen van gedrag. Maar ook zelfs bepaalde fysieke, mentale en emotionele verschijnselen. Waarvan we niet begrijpen waarom deze niet verdwijnen. Waarom loop ik hier voortdurend tegen aan? En dat kan dus uiteindelijk ook leiden tot fysieke klachten zoals zelfs de grootst mogelijke ziektes die we kennen. En dat is dus uiteindelijk fijn om met Dogma Detox te kijken; hoe krijgen we meteen toegang tot dat wat er op onderbewust niveau ligt opgeslagen? Zodat we daar als het ware kunnen loskoppelen. En ons van kunnen uitschrijven, zo noem ik dat altijd, alsof je je uitschrijft uit een youtube kanaal of een nieuwsbrief. En zegt oké dat hoeft niet meer. Dus is het eerst nodig om te weten wat is het dan? Omdat het op onderbewust niveau ligt opgeslagen. Dat is soms lastig om dat te kunnen bevatten. En soms als je het uiteindelijk naar boven ziet komen en het aan het licht ziet komen, en je ziet dan wat er aan te grondslag heeft gelegen. Wat de grondoorzaak is geweest van dat wat je op emotioneel, mentaal, fysiek niveau eigenlijk ervaart de hele tijd. Dan denk je eerst van; dat kan toch eigenlijk helemaal geen verbinding hebben? Dat kan toch eigenlijk helemaal geen connectie tussen zitten? En grappig genoeg wanneer je je daar van uitschrijft dan vanzelf zie je die symptomen die zie je weg vallen en dat maakt het zo interessant. 

Jeanet:

Maar hoe kom je dan voorbij dat cognitieve brein? We weten nu, omdat jij het vertelt het is er, maar we weten niet wat het is dus hoe gaan we daarbij komen? 

Arnold: 

Daar is een methode voor die ik heb ontwikkeld. Die eigenlijk heel simpel is. Alleen het enige wat daarvoor nodig is is dat iemand op een gegeven moment zegt ‘oké stop dat wat ik heb geprobeerd al op cognitief niveau, ik weet dat dit bestaat, ik weet dat dat mogelijk is. Dat heb ik allemaal geprobeerd en er is iets in me dat weet ik van mij zelf dat er iets is wat het aandrijft. Ik kom er alleen niet bij.” Dat is een heel mooi moment om die stap te zetten en te zeggen ‘oké nu wil ik eens verder kijken wat er nog meer bestaat.’ 

En dan kom je uiteindelijk in een soort van vertrouwen. Wat er dan gebeurt is; je hebt in je zelf te zeggen ‘ik heb alles geprobeerd’. Zelf op cognitief vlak. En dat is ook de manier waar we ons het meest in begeven in het leven. En er is een nog groter deel aan informatie beschikbaar, een nog grotere manier van met het leven bezig zijn, dan alleen cognitief. Alleen ik kan dat niet meteen vatten en ik weet dat het bestaat. Het begint dan eigenlijk bij het besef dat dat wat we allang hebben geprobeerd op cognitief vlak. Omdat we kennis hebben vergaard, we hebben geluisterd naar bepaalde experts van dit is mogelijk, we hebben boeken gelezen, we zijn bij artsen langs geweest, noem maar op. En dat heeft ons tot een bepaald punt gebracht. En dan merken we uiteindelijk in ons zelf dat er ook nog een vraag is van ‘ja, en wat nog meer?’ In kader van ‘waarom gebeurt dit?’. En ook in het kader ‘ik weet dat ik het allemaal heb geprobeerd en het heeft wel iets gedaan maar het is net alsof dat wat de boel echt aanzwengelt nog niet is aangeraakt.’ En dat is waar Dogma Detox van belang is en van belang kan zijn.

In die zin er is eigenlijk een hele simpele manier om mensen te laten stoppen. In het 1-op-1 werk maar dat is ook iets wat ik leer aan mensen in groepsvorm in seminars en workshops en trainingsprogramma’s. Waarbij je op een gegeven moment als het ware tot een stilstand kan komen. Waarbij je vervolgens diepere vragen gaat stellen. En van daaruit een verbinding maakt met het onderbewustzijn. En dus ook het lichaamsbewustzijn. Van daaruit kijkt wat voor dingen komen er eigenlijk op? Er zijn een bepaald aantal vragen die daarbij helpen. En wanneer je die vragen stelt dan merk je dat je ineens op een andere manier gaat nadenken, gaat luisteren en gaat voelen. Ook van daaruit komen bepaalde ideeën naar boven die een soort van regide realiteit aan het licht brengen. 

Die bijvoorbeeld heeft gezegd, in mijn geval was het zoiets als van wanneer jij je eigen huis hebt met je eigen land dan is het altijd hard werken. En dat was niet iets wat ik wilde. Ik wilde in Spanje waar we nu wonen graag een huis hebben met veel land met veel fruitbomen met olijfbomen ect. Maar ik wilde niet noodzakelijkerwijs altijd zelf aan het werk zijn daarmee. Maar kom met Nederlands inborst, waar we gewend zijn de mouwen op te stropen, mijn vader komt ook met een boeren achter grond. Er was genoeg wat zei dat is zoals je het moet doen. En dat werkt helemaal niet voor mij. Ik wil graag genieten van dit alles maar ik wil ook hulp erbij. Ik wil andere mensen ook kunnen helpen die dat ook leuk vinden, die daar ook tijd voor vrijmaken. Als ik dit werk kan doen dan kan ik ook weer mensen betalen voor het werk wat zij leuk vinden om te doen. En zo kunnen we op die manier gebruik maken van en zorgen voor het land en genieten van waar we wonen. 

Dus dat is maar om aan te geven dat er zijn van die bepaalde realiteiten waar we ons vaak niet van bewust zijn en er zijn wel dingen waar we ons wel van bewust zijn. En daar schrijven we ons automatisch vanuit. Mensen denken ‘nou die manier van leven past niet meer bij me op deze manier’’in de relatie staan past niet meer bij mij’, ‘deze manier van omgaan met mijn gezondheid past niet meer bij me ik stap daar van weg.’ En dat is in die zin al een dogma detox. Dus al je als het ware weg stapt van dogmatische idee ‘dit is zoals het altijd is’ dus dat doen we op bewust niveau. Alleen het probleem is dat 99% van de dogma’s en de regide realiteit liggen echt onder dat bewustzijns oppervlak. Dus dat ligt verborgen van ons zicht. Dus daarom is het af en toe nodig om even te stoppen, bepaalde vragen te stellen en te gaan onderzoeken in dat lichaamsbewustzijn en dat onderbewustzijn wat zijn nu eigenlijk de manieren waarop we naar het leven kijken? Wat uiteindelijk zegt ‘dit is zoals het is dus dat kan niet’. 

Jeanet:

Eigenlijk is het dus gewoon alle dingen die je denkt en vindt op dit moment in twijfel trekken kijken vanuit het oogpunt is het werkelijk is het echt nodig wat ik denk is het echt waar wat ik hier denk om van daaruit de bal aan het rollen te krijgen. 

Arnold:

Ja, in principe is één van de mooiste vragen erbij; kan ik zeker weten dat het waar is? 

Wat trouwens ook iets moois is dat is: The work van Bayron Katie, erg prachtig. Ook in het kader van ziekteverschijnselen. De kern vraag daarin. En die ook een kernvraag is binnen Dogma Detox is: ‘kan ik op ieder moment zeker weten dat het waar is?’ Dus als mijn gedachten zeggen ‘dit is zoals het is’, maar met name ook tegen me werkt. Dus als het als het ware een negatief beperkende invloed op mij heeft dan is het misschien heel fijn om er naar te kijken. “Kan ik zeker weten dat het waar is?” “Past het nog bij mij?”. Want als ik mijzelf deze waarheden hoor verkondigen, maar ik krijg er iedere keer een soort van negatief beperkend krampachtig gevoel bij dan werkt het niet voor me. Dan werkt het niet in mijn voordeel. Het is alsof de energie als het ware dit doet in plaats van vrij mag stromen. En wat we weten voor genezing op fysiek vlak is dat energie zoveel mogelijk wil stromen. Want dat is het zelfhelend deel van het lichaam. Dus in dat kader is het heel fijn om wanneer je struggeld en worstelt met een ziekte verschijnsel als kanker of iets anders wat levensbedreigend is, in die zin om echt gewoon de tijd te nemen om te kijken wat past nog bij me? Wat is nog waar voor me? Wil ik nog steeds op die manier naar het leven kijken? Naar mijn relaties kijken? Naar mijn financiën kijken? Naar mijn carrière kijken? Is het allemaal nog wel zo belangrijk voor me of is er iets anders wat veel warmer voelt en veel meer voelt als een soort passie die door wil komen? 

Dat is ook de vraag die ik uiteindelijk aan mijn moeder heb gesteld; als je nog 2 weken te leven zou hebben, wat zou je dan nog willen doen? Ja, nee want ik moet nog naar die verjaardag, ik moet er nog voor mijn kleinkinderen zijn, ik moet nog ik moet nog ik…

Mam voor mij hoef je geen moeder meer te zijn, van mij hoef je geen grootmoeder meer te zijn, voor mij, en dat klinkt misschien heel raar ik zei toen letterlijk tegen haar: als je vanaf nu besluit ik scheid van je vader ik ga bij een cult waar seks hoog in het vaandel staat en ik met 60 man in bed kan liggen iedere nacht, dan heb je mijn toestemming. Als dat is wat goed voelt voor je doe het. 

Ik heb geen interesse in het slachtofferschap ik heb interesse in hoe kun je nog leven ook heb je 2 weken, 2 maanden, 2 jaar of 2 levens te leven? Het is jij in jouw leven, jij met jouw leven, en de rest is niet van belang. Dat is over het algemeen al de generalistische detox in die zin. Inleven wat wil je? Wat voelt goed? En in dat kader is het inderdaad fijn de gedachte en overtuigingen onder de loep te nemen. Met dogma detox kun je zelfs nog een laag dieper dan kun je zelf kijken wat vuurt de gedachte en die overtuiging nog aan. 

Jeanet:

Maar nu zijn we gefocust op de persoon in kwestie maar, daar omheen zit een familie, een gezin, een partner, hoe voorkom je een gevecht en twijfel intern omdat jij ziet ‘hé maar er zit iets in mij en dat wil eruit’ en de tegen partij zegt; nou dat dacht ik niet.  

Arnold:

Ja, voorkomen is onmogelijk. Wat ik daar mee bedoel is; je hebt geen zekerheid. Je hebt nooit zekerheid. Je hebt geen zekerheid of ze heel helder zijn, want daar heb ik ook mee gewerkt. Mensen die terminaal zijn. Je hebt geen zekerheid. Wanneer is het leven, wanneer is het dood ,geen zekerheid daarover. En daar mee heb je ook geen zekerheid van hoe lang en hoe intensief ben ik nog in mijn relatie? Dat weet je niet. Je weet niet wanneer dat eindigt. Of het nou de letterlijke dood is die ons scheidt of het is de dood van de relatie die er uiteindelijk ontstaat. Want dat is ook wat er gebeurt. We kennen allemaal het verschijnsel van vriendschappen die komen en die gaan. Relaties die komen en die gaan. Of zo we dat vroeger verkering noemden of zoiets dergelijks. Dat komt en gaat. Dus alles heeft een bepaalde cyclus, een bepaalde houdbaarheidsdatum. De vraag is alleen in al die verschillende relaties die we hebben met onszelf, met anderen, wat is belangrijk? Wat is het meest belangrijke? Is dat dat gaande houden en daarmee bezig zijn? of checken je huist in een tijd waarin we strugglen met leven en dood in ons zelf. Want dat is wanneer er kanker in ons leven komt. Dan is dat meteen een automatische respons, een reactie. Dus dan is de vraag; wat is belangrijk voor mij? En van daaruit kun je gaan communiceren met mensen om je heen: ‘dit is belangrijk voor mij of dat is belangrijk voor me’. En als mensen daardoor zich genegeerd voelen, daardoor zich niet gehoord en gezien voelen, daardoor zich ineens niet meer belangrijk voelen in je leven. Of daarin opeens een bepaalde emotionele reactie krijgen op jouw actie, dan is dat niet van jou. Dan is dat nog steeds van hun en dat kun je niet veranderen. Of je nou alles voor ze doet of niets meer doet voor ze. Dus met andere woorden of je nou schijnwerpers op hun houdt of op jezelf houdt, het is nog steeds een emotionele reactie. Altijd. Juist in het kader van levensbedreigende ziektes. Dan is dus mijn vraag altijd met cliënten “Wat wil je en ben je bereid om dat te communiceren binnen je relaties? Ben je bereid om te zeggen ‘dit is wat nu belangrijk is’ voor me ongeacht wat hun reactie daarop is?” En als die reactie dan meer pijn veroorzaakt in jezelf laten we dan eens gaan kijken naar wat voor dogma ligt daar weer onder? Want er is iets in jou wat dat blijft aanvuren. Dus daar kun je ook naar kijken. Maar het is uiteindelijk van belang ‘wat wil ik’, de rest is niet van belang.  

Jeanet:

Maar dan kun je wel weer het gevecht krijgen tussen hoofd en gevoel want het gevoel kan zeggen ‘ik moet scheiden of naar het buitenland verhuizen’ maar het hoofd kan zeggen dat hoort niet, dat kan niet Dan heb je die hele patronen. Dus het komt eigenlijk er iedere keer weer op neer als ik het goed begrijp: check in met dat gevoel: Zou je jezelf kunnen vragen; ben ik bereid deze verandering door te voeren en nee is ook een antwoord? 

Arnold:

Absoluut, het is alleen onze angst voor het onbekende. De angst voor dat wat oncomfortabel kan zijn. In kader van hoe ik uiteindelijk iets neerzet, daar reageren anderen op. Dat kan leiden tot oncomfortabele dynamieken. En dan is de vraag ‘hoe belangrijk is het voor me?’ om dan dus daar de volgende stap in te zetten. Of ben ik er te bang voor en stap ik er weer van weg en kies ik er dus niet voor mijzelf maar voor de ander? Voor iemand anders zijn comfort. Of kies ik voor mijn eigen passie. Gepassioneerde comfort want dat is uiteindelijk toch waar het om draait. Ook juist in het belang van juist in het kader van terminale ziektes, het gaat er juist om dat je dan mag kiezen voor dat wat goed voelt voor jou. Je wordt teruggeworpen op het leven. Het begint bij jou en het leven eindigt bij jou. En niemand anders. 

Dus ja, het verstand kan zeggen ‘maar dan zet ik bepaalde dingen op heet spel’. Het kan beteken dat je dan inderdaad wil gaan reizen of ik wil andere dingen gaan doen. Waar de anderen niet meer bij passen. Maar als dat goed voelt, als dat iets is wat letterlijk bij jou past ga ervoor. 

We hebben hier een buurman die is nu voor zijn 3e ronde chemo gehad en alles in mij zegt “ik zou hem dolgraag willen helpen”. Maar alles in hem zegt “Ik geniet van het leven zolang ik het leven heb en ik ga aan de chemo. Ik weet niet of het gaat helpen of niet. Maar ik geniet van alles wat ik op dit moment kan ervaren.” En dus hebben we gewoon kopjes koffie of iets dergelijks of zitten gewoon bij elkaar hij drinkt nog steeds zijn drankjes. Terwijl ik denk alcohol met kanker,  ik denk niet dat dat de beste combinatie is. Maar daar geniet hij van. Dus zijn manier hoe hij kiest voor zichzelf is weer heel anders dan waar ik waarschijnlijk voor zou kiezen. Maar dat is zijn manier. En zijn vrouw vindt dat ook lastig want die weet dat er andere dingen beschikbaar zijn. Maar hij kiest ervoor om dat niet te doen. Hij staat nog steeds erg open in het leven, er is niet in die zin een soort van afgesloten, het is niet zo dat niemand hem kan bereiken. Het tegenovergestelde juist. Hij weet dat er mogelijkheden zijn om op onderbewust niveau met de grondoorzaak aan de slag te gaan. Maar hij is niet geïnteresseerd dus dat doet haar pijn. En tegelijkertijd genieten ze beide van de manier waarop hij kiest voor het leven inclusief de relatie. Dus daar is geen 1 waarheid in het is alleen “wat voelt goed voor mij?”. 

Jeanet:

En als we dan eens teruggaan naar wat jij in het begin benoemde, het beeld dat mensen hebben van doctoren en dat is van zij alles weten. Zij hebben een witte jas aan. Hoe kun je hierin een onderscheidt maken in een bepaalde angst die je wellicht ook wel hebt bij ‘hé zij zijn de arts en zij zullen het wel weten’ en toch ook trouw blijven aan jezelf? Want ik denk dat dat een zwaardere trekkracht is dan misschien de mensen om je heen van je familie.  

Arnold: 

Dat kan zo zijn. Bij sommige mensen ervaar ik dat ook. Die hechten een groter belang aan wat de doctor zegt, de arts zegt. Andere mensen hebben dat juist niet. Ik heb ook dat is wel goed misschien om te vermelden hier, ik heb 2 dierbare vriendinnen die destijds juist hebben gekozen voor absoluut geen reguliere weg terwijl in hun geval had dat misschien best wel of het leven kunnen rekken of zelfs hun kunnen genezen. Maar die deden alles alternatief op hun manier. En daar had ik alle respect voor. Maar dus ook met de rauwe tijd van het verlies. Dus het is niet zo dat iedereen in beleving iedereen grotere waarde hecht aan wat de man of de vrouw in de witte jas zegt. En het is in die zin te dogmatisch weer om te zeggen ‘dit is wat je hier voor hebt te doen’, het enige wat je kunt checken in ieder moment is voelt het oké. 

Ik had een vriendin die onlangs ineens werd verrast met een bloedonderzoek waaruit baarmoederkanker op kwam. Dat was net toen de corona tijd aanbrak en de arts zei toen ‘ik heb nog een plek voor je in de komende 3 weken’ en ik zei weer meteen ‘hé goh check eerst eens, wil je een second opinion? En check ook met jezelf, voelt het goed?” En wat zij mij vertelde was dat de arts, het ziekenhuis en het ondersteunend personeel waren allemaal zo zorgend en zo zorgvuldig in alles wat ze deden. En ze zei ‘ik heb niets anders in mij dan vertrouwen, dus ik ga het gewoon aan het voelt gewoon goed’. En ik heb toen ook zelf even de tijd genomen, gewoon om even stil te worden en te checken hoe voelt het en opeens was het “oke, het is klaar voor haar.” Die baarmoeder mag er inderdaad uit bij haar. En haar historie, haar geschiedenis, is ook van inmiddels 7/8 jaar geleden van gigantische bloedingen hebben die onverklaarbaar waren waarbij ze ook inderdaad bijna overleed en niemand heeft er ooit duidelijkheid over kunnen geven. Alleen nu zoveel jaar later was het opeens waren er kankercellen in die baarmoeder. Maar dat was ook alleen maar in de baarmoeder. Grappig genoeg dus ‘oké het is tijd het mag’ maar het klopte voor haar en het klopte zelfs voor mij terwijl ik, ik ben alleen maar een vriend. Ik ben geen belanghebbende in die zin. Dus wat ik daar mee aan geef is ieder moment checken en even stil zijn in jezelf wat voelt goed. En als je daar dan duidelijkheid in hebt of jezelf iedere keer ja, amen ziet zeggen tegen de witte jas terwijl iets in je al lang weet dat wil ik niet, dat is precies waar een dogma detox heel erg kan helpen. Ook, wat drijft dat aan, dat je iedere keer voelt bij jezelf dit is wat ik wil waar je precies het tegenovergestelde doet. 

Jeanet:

Ja, prachtig als mensen meer over jou willen weten en hier mee aan de slag willen wat kunnen ze dan het beste doen waar kunnen ze meer over jou vinden?  

Arnold:

Ik heb 2 hele schlemielige websites en die zijn echt klaar voor vernieuwing maar idd ze kunnen mij vinden bij; Arnold Timmerman.com of Dogma Detox.com en een e-mail is ook altijd heel snel info@arnoldtimmerman.com ik sta altijd open voor vragen. Als mensen op een gegeven moment zeggen ik wil een keer één op één iets ervaren dan kan dat en dan doen we altijd even een vrijblijvend kennismakingsgesprek om te checken klopt het. Is het iets wat we samen kunnen gaan onderzoeken? En na aanleiding daarvan kan ik dan checken met mij, met elkaar gaan we een traject aan of ik heb iemand anders naar waar ik je zou willen doorverwijzen? Dat gebeurde gisteren ook toevallig met iemand die zei ik wil toch liever 1-op-1 live in Nederland terwijl ik heel veel  werk en ook diepgaand trauma release werk doe in die zin online echt rondom de wereld. Dus ik weet dat het mogelijk is. Maar ook dat is weer je eigen voorkeur, wat voelt goed, voelt het goed voor mij of niet? Dan kan ik mensen door verwijzen. Of we kunnen samen aan de slag. Dus dat is wat er mogelijk is.

Boekjes die ik ook vaak meegeef aan mensen. Ik heb ze eerst dat is ook wel een leuk iets in het kader van wat voelt goed ik heb jarenlang mijn boeken uitgegeven laten worden door uitgevers in Engeland, India, Australië en Nederland en nu ineens voelt ze weer goed om ze terug te halen en gewoon weer te kunnen redigeren en relevant te maken voor deze tijd en nu kan ik ze ook zelf weggeven aan mensen die met mij een traject ingaan. Dus dat is ook allemaal mogelijk. En dat zijn allemaal boeken die ook mensen weer terug wijzen naar hun eigen kern. Dat gaat weer om in plaats van alle theorieën en ideeën is het van hé wat gebeurt er eigenlijk in mijzelf? Wat als ik trouw kan blijven aan wat goed voelt voor mij? En dat heet dan persoonlijk leiderschap of Dogma Detox dat maakt niet zo heel veel uit het gaat allemaal over hetzelfde. 

Jeanet:

Is er nog een laatste ding dat jij de kijkers en luisteraars mee wilt geven? 

Arnold: 

Ja, Wauw eh noem het even mijn soort van levenslied om het zo te noemen of mantra noemen sommige mensen het ook. Het is één leven wat je hebt, juist als je je begeeft in dit kader van kanker, in het kader van daar een relatie mee te hebben. Op dit moment, en daar door beïnvloedt worden, dan is echt de vraag; wat wil ik? Hoeveel tijd je dan ook nog hebt. Wat wil ik? In ieder moment voor durven kiezen ‘dit voelt goed voor mij nu en dat wil ik dus ook kunnen communiceren’, en zo stap voor stap te kunnen genieten van dat wat het leven je te bieden heeft. Alle meningen, alle ideeën, zelfs mijn meningen, ze doen er niet toe. Ze zijn alleen maar ter ondersteuning van jou. Wat wil ik? Niemand anders bepaalt dat. Uiteindelijk, of het nou experts zijn of niet, het gaat nog steeds om je eigen autoriteit om je eigen wil en wat voelt goed.  

Jeanet:

Prachtige afsluiting. Dank je wel Arnold voor je tijd voor al je kennis en waarde. We zullen ook onder de video even jouw gegevens zetten zodat als mensen met jou een volgende stap willen zetten je kunnen vinden. En dan rest mij niks anders dan jou een bijzonder fijne dag te wensen.  

Arnold:

Dank je wel voor het interview, heel fijn om te kunnen delen ook. Veel succes met alles!

Kanker Holistisch Aanpakken en doen wat in je eigen macht ligt

Om het maximale te doen in het aanpakken van kanker. En alles te doen dat je kunt om holistische kankeraanpak toe te passen. Is Answer to Cancer een perfecte vervolgstap voor je. 

In de training Answer to Cancer doorloop je 5 heel praktische en concrete modules. Waarin we stilstaan bij de 5 pijlers van GOAkanker.nl. Voeding, Immuunsysteem, Mindset, Spiritualiteit en Leiderschap.

In Answer to Cancer krijg je zeer concete acties, zodat je iedere les afsluit met een heldere ‘to do’. Alle acties die je kunt uitvoeren zijn heel eenvoudig in je leven in te bouwen. Praktische handvatten die weinig tot geen extra tijd kosten maar wel je proces ondersteunen.

Wanneer je kanker holistisch wilt aanpakken wil je niet alleen via regulier alle behandelingen aangrijpen. Ook wil je het lichaam zo gezond en fit mogelijk houden. Niet alleen doorloop je daarmee alles dat er op je afkomt makkelijker. Ook werken regulieren behandelingen wanneer je enkele concrete leefstijl optimalisaties doorvoert.

Omdat ieder lijf anders is en iedere situatie een eigen plan nodig heeft, krijg je handvatten en uitleg. Zodat je ontdekt wat voor jou goede keuzes zijn om te maken.

In Answer to Cancer maken we alles zeer concreet, heel begrijpelijk en vooral heel toepasbaar. Er komt al genoeg op je af dus we willen zorgen dat je alles dat binnen je eigen macht ligt, eenvoudig en snel toe te passen is. Zonder teveel gedoe.

Via de afbeelding kom je bij de informatie terecht en kun je ontdekken wat Answer to Cancer voor je gaat betekenen.

Over de schrijver
Jeanet is eigenaar van Lifestyle of Business en GOAkanker.nl Sinds de kanker diagnose van haar moeder in 2018 zet zij zich in om de bewustwording rond holistische kankeraanpak in NL te vergroten.Gedurende 2020 is ze in gesprek met investeerders en andere ondernemers om de offline locaties die ze binnen GOAkanker wil opzetten, te realiseren. Ook zal zij, samen met het team van GOAkanker, online het grootste en meest complete holistische kanker educatie platform bouwen.Via onder andere artikelen, interviews en social media maar ook via haar netwerken, zet ze zich iedere dag in om de kanker educatie in NL compleet te maken.
Reactie plaatsen