Interview met Riet Okken over astrologie, lichtpuntwerk en human design bij kanker
24 juli 2020 
29 min. leestijd

Interview met Riet Okken over astrologie, lichtpuntwerk en human design bij kanker

In dit interview spreekt Jeanet Wolf met Riet Okken. Riet is psychotherapeut. Ze is schrijfster van onder andere de boeken Lichtpuntwerk en de liefdevolle ontvangst van onze emoties. Aan de hand van je Human Design en astrologie, helpt ze helderheid krijgen over wat er nu speelt in je leven. Welke mogelijkheden en obstakels er zijn. Zodat je vanuit die helderheid aan de slag kunt je leven steeds meer te leven zoals werkelijk voor je bedoeld is. Zodat je los kunt komen vanuit oude conditioneringen en patronen, ziet waar het mis is gegaan en hoe je jezelf weer op de rit kunt krijgen. 

Om het verhaal van Riet Okken over astrologie, lichtpuntwerk en human design bij kanker het beste mee te krijgen is het aan te raden de YouTube-video te kijken. 

Of je kan hieronder de audio beluisteren! 

Riet Okken is schrijfster van de boeken ‘De kracht van de bestemming’ en ‘De bevrijdende kracht van emoties”

Lichtpuntwerk is een therapie en levenswijze waarin gezond emotioneel beheer plek krijgt in je dagelijks leven. Je leert weer luisteren naar wat je lichaam je vertelt, je leert om dingen die je van binnen dwars zitten met liefde aan het licht te brengen zodat je weer eerlijk en open wordt naar jezelf en naar anderen. Je ontwikkelt een dragende kracht voor jezelf, zodat je verantwoordelijkheid kunt nemen voor je eigen leven.

Jeanet:

Riet, van harte welkom. Wat fijn om samen dit interview te doen. In dit interview wil ik de kijkers en luisteraars graag meenemen in de wereld van emotioneel beheer, leren luisteren naar wat het lichaam je vertelt en hoe je verantwoordelijkheid kunt nemen voor je eigen leven. Met name gekeken naar situaties waarbij kanker geconstateerd is. Wil jij jezelf kort voorstellen?

Riet:

Nou wie ik ben is altijd lastig maar, ik kan een beetje aangeven wat mijn traject in mijn leven is geweest. Thema in mijn leven is eigenlijk dat ik van jongs af aan op zoek ben gegaan naar ‘wat is het leven’ en naderhand ook steeds meer opzoek naar ‘wat is effectief om mijzelf te bevrijden van allerlei conditioneringen, van allerlei dingen die je in je gezin en in je omgeving mee krijgt?’. Ik ben toen al vrij gauw naar een studie sociologie en psychologie gaan studeren en daarna allemaal trainingen in de psychotherapeutische richting gaan doen. Dus ik ben ook psychotherapeut. Maar niet een psychotherapeut die alleen praatte met mensen, daar werd ik altijd erg moe van. Ik liet mensen direct liggen, ademen en voelen en kijken wat er speelde. Dan ging ik ook uittesten wat speelt er om gerichter te kunnen werken. Dat is een beetje in het kort gezegd mijn traject. Wat bevrijdt mij wat maakt dat ik vrij en blij kan leven in dit korte leven wat we hebben?

Jeanet:

En als we daar dan ook eens meteen de diepte ingaan. Kun je vertellen hoe dat hele levensproces, dat emotionele beheer, invloed kan hebben op het leven? Ook eventueel. Al ingezoomd op kanker. Hangt dat ermee samen, samen met het ontstaan van ziektes, of niet persé?

Riet:

Nou weet je, ik denk dat kanker een veelvoud aan stress betekent. Het is vaak een combinatie van allerlei dingen dus het kan. Er zijn zoveel stress factoren die in ons leven, op ons lichaam, inwerken. En ik denk daarbij aan chemische stress, omgevingstress, werk gerelateerd, relationele stress, stralingstress, genetische stress, al dat soort dingen. Het werkt allemaal op ons in dus we zijn een hele complexe mix geworden van alles. En dus ook kanker denk ik is vaak een combinatie van alles en nog wat. Maar het basale is de stress naar mijn idee. Stress op het lichaam. Ik denk wel dat emotie de onderste laag is, daar kom ik dan zo meteen wel op maar, stress is naar mijn idee 2 krachten die tegen elkaar inwerken. Dus een natuurlijke iets van ons natuurlijke zijn en onze design onze blauwdruk waarmee we geboren zijn en stress van buiten af of van binnen uit. Dat kan ook. Uiteindelijk wordt het van binnenuit en die 2 dingen stress geeft dus een tegen kracht een, dat is een conflict in feite. En ik denk dat kanker in feite ook een conflict in ons lichaam is oorspronkelijk. En ik kom er zelf ook steeds meer achter dat allerlei laag graadse ontstekingen in ons lichaam hebben. Al die laag graadse ontstekingen kunnen naar mijn idee leiden tot kanker en al die andere dingen leiden.

Maar ik denk wel dat de onderste laag emotioneel is. Als ik bijvoorbeeld aan mijn vader denk, die is gestorven aan kanker, longkanker heel lang geleden. Hij had altijd een dikke sigaar in de mond. Dus roken dat is natuurlijk een grote factor. Hij had ook (groot)moeder problemen weet ik, in die zin dat hij een vrij koude moeder heeft gehad. Daarom had hij ook altijd die sigaar, de orale behoefte weet je wel. Nu zou ik zeggen: vader doe eens een speen in je mond of neem eens een zuigflesje weet je dat emotionele stuk werk. Maar goed al die combinaties van verschillende factoren heeft gemaakt dat hij longkanker kreeg. En zo zal het bij de meeste mensen zijn denk ik. Die combinatie van alles maar goed. Ik werk op een terrein van emotie en dat is naar mijn idee toch de onderste laag als je echt in lijn bent met wie je bent en zorgvuldig met jezelf omgaat. Dan bescherm je je ook tegen al die omgevingsinvloeden. En ga je verwerken wat eronder zit waar door je onvoldoende kunt beschermen. Als bij mij in de straat 5G uitgerold wordt dan ga ik subiet verhuizen dat is voor mij dan liefde voor mijzelf.

Jeanet:

En die onderlaag van die emoties hoe hangt dat ook samen met het humandesign. Want ik denk dat er ook veel luisteraars en kijkers zijn die niet weten wat dat is. Ik zal even heel kort uitleggen: Het is als het ware de blauwdruk van wie je bent, daar kun je zo wel wat dieper op in gaan. Stel je komt pas met een jaar of 50 of 60 daar meer in aanraking zou je dan alle dingen van in het verleden nog kunnen verwerken of gaat dat niet?

Riet:

Oh, ik denk dat daar geen limiet aan is ik bedoel kijk 50/60 kan zeker kijk als je 80/90 bent dan wordt het lastiger. Maar verwerking kan altijd. Het is wel zo dat naarmate je ouder wordt de weerstand afneemt. Waardoor je ook makkelijker dingen kunt verwerken. Dus het heeft 2 kanten. Andere kant is de kracht misschien minder als je 90/80 bent maar de weerstand is ook weer minder. Je bent dichter bij je gevoel vaak. Ik denk ook waarom worden zoveel mensen dement? Je hoort vaak dan zijn ze dichter bij hun gevoel. Maar kunnen het niet allemaal meer verwerken, niet meer plaatsen. Dus ik bedoel dat cognitief de boel in beetje in de war raakt. Het is dus een hele complexe, wij zijn hele complex dat willen de meeste mensen vaak niet graag horen.

Jeanet:

Die willen gewoon 1 oplossing en dan zijn we klaar.

Riet:

Ja, precies of snel een klein workshopje en je bent er. Ik ben mijn hele leven er mee bezig geweest om te verwerken en nog ik ben onderhand 72. Ik kom nog dingen tegen van ‘wauw dat zit er nog’. Met name omdat alles bij ons ingelijfd wordt. Alles wat je niet verwerkt hebt emotioneel gaat ergens in je lichaam zitten. Je spieren en uiteindelijk in je organen en daarom is emotioneel werk zo belangrijk. Zeker ook als je kanker hebt. Maar voor iedereen eigenlijk, we hebben allemaal onze kwaaltjes en zeker als je wat voorbij de 50 raakt dan krijg je rekeningen gepresenteerd.

Jeanet:

Kun je meer vertellen over het ontstaan van die niet opgeruimde en onverwerkte ervaringen trauma’s waar moeten we dan aan denken als we het daar over hebben?

Riet:

Dat kan van alles zijn. Dat kan trauma’s zijn. Dat kan al heel jong. Je slaapt bij een zusje op de kamer en jij maakt veel lawaai en je zusje drukt een kussen op je hoofd als je heel klein bent. En je krijgt later ademhaling problemen. Dat kan, dat zijn dingen die je vaak vergeten bent. Tuurlijk seksueel misbruik is een ding. Mishandeling allerlei angsten. Ik hoorde van de week nog iemand die zei ‘goh ik ben zo bang om vanwege financiën dat ik niet genoeg geld heb’ terwijl ze een baan heeft en van alles en dan blijkt dat vroeger thuis daar heel veel stres omheen hing. Haar ouders hadden een te groot huis, meer dan ze konden betalen. Dat gaf altijd stress. En moeder probeert dan de rekeningen voor vader te verbergen en vader ontdekte dat naderhand. En dan ruzie kinderen maken, al dit soort dingen. Emotionele verwaarlozing. Ik was als baby een nakomertje. Ik heb heel lang alleen in mijn bedje boven gelegen in mijn kamer. Zo nu en dan kwam mijn oudste zus of mijn moeder kwamen mij dan verschonen en haalden me ook wel eens op. Waarschijnlijk. Maar snap je, daar zijn zoveel variaties en al die trauma’s gaan ergens in je lijf zitten. 

Ook in ons gedrag ik ga ervan uit dat we 4 basis emoties hebben: angst, verdriet woede en vreugde En alle andere dingen zijn fixaties daarvan dus bv. jouw ruzie of chagrijnigheid of wraakgevoelens of haat al dat soort dingen dat zijn allemaal fixaties van oorspronkelijke natuurlijke emoties. 

Dus wat ik doe in mijn werk is mensen bewust laten worden van die fixaties die ook in hun lichaam zitten maar. Die ook in hun gedrag en ook in hun verhalen zitten. Om die fixaties in beweging te krijgen. En dat doen we door adem werk. Door intensief te ademen en terug te gaan in de beleving naar vroeger. Want de meeste dingen zijn eigenlijk vroeger thuis ontstaan en de eerste..Freud zei al: de eerste 7 levensjaren daar gebeurt het allemaal. De heer Swiete zei: geef me een kind voor het 7e jaar en ik kan alles met hem doen daar zij de diepste inprentingen ontstaan en dat maakt het ook wel lastig. Zeker als je al kanker hebt bijvoorbeeld, om helemaal terug te gaan van ‘goh hoe komt het nu eigenlijk?’ Meestal krijgen mensen kanker als ze al rond de 40/50 en ook nog ouder zijn. En ik heb ook heel vaak mensen die zeggen van ja maar, ik heb altijd een goed leven gehad. En dan zijn ze 40/50 en ineens komen ze in een crisis emotioneel of hebben een ziekte. Maar dat komt omdat onze weerstand minder wordt. Het komt ook omdat we kosmisch geholpen worden en geconfronteerd worden met ons zelf. 

Dus tussen 38 en 42 jaar is een hele lastige periode daar zij enorme planetere krachten die ons allemaal inwerken. Midlife crisis noemen ze dat wel. En dat is ook echt zo dat er kosmisch dan heel veel op ons inwerkt. Maar dat zijn kansen, kansen om wakker te worden om bewust te worden maar goed dat kan heel heftig zijn. Ik heb het zelf ook nooit alleen gekund ik ben zelf ook altijd veel in therapie geweest.

Jeanet:

Ja, dat kan ik me voorstellen.

Riet:

Nou ja altijd, op en af. In opleidingen dat deed ik dan via opleidingen opleiding waar ik zelf steeds cliënt was.

Jeanet:

Ik kan me heel goed indenken dat mensen het heel goed snappen. Het zit in die eerste jaren en iedereen heeft zijn of haar dingen meegemaakt. Maar hoe kun je als je niet bewust erbij kunt wel ontdekken wat je onverwerkte ervaringen, negatieve invloeden zijn die nu hun doorwerking hebben emotioneel en mentaal en fysiek?

Riet:

Ja, nou dat zijn verschillende dingen je kunt het merken aan bv.  lichamelijke klachten, vage klachten, je niet lekker in je vel voelen, gespannen zijn in je lichaam. Het kan ook zijn dat je je bewust wordt van fixaties bv. chagrijnigheid, prikkelbaarheid, niet veel kunnen hebben, moe zijn, Moe is ook een hele grote factor. Die dingen die niet verwerkt zijn daar kan heel veel  moeheid mee gaan of dat er heel veel spanning in je lichaam zit. En je kunt het ook ontdekken in je relationele problemen natuurlijk. Maar vooral die fixaties zijn belangrijk dat je die ontdekt. Ik heb in mijn boek hele lijsten gemaakt hoe je al die fixaties opgelost kunnen worden door die oorspronkelijke emoties te voelen. En hoe dat dan leidt tot, ik noem dat dan de poel van gestagneerd water dat zijn die fixaties en emoties dat is de flow dat is de rivier en uiteindelijk de oceaan. Dat is dan de 3e fase die je kunt ervaren. En dat zijn dan die dingen waar ze het in spiritualiteit over hebben: vrede, goed in je vel zitten, liefde, mededogen voelen in je kracht zijn al dit soort dingen. Maar die spirituele kant wat mensen allemaal snel willen bereiken tegenwoordig die bereik je naar mijn idee niet als je a b en c overslaat.

Jeanet:

Nee, je moet eerst naar het donker toe als het ware.

Riet:

Ja, schaduwwerk is de manier om licht te worden zeg maar ja en meditatie op licht dat zie ik niet zo zitten snap je?

Jeanet:

Ja, dat is eigenlijk een soort van overslaan van dat waar echt de kern van het probleem zit.

Riet:

Ja, ja precies. Dan krijg je een soort van valse spiritualiteit wat we natuurlijk veel om ons heen zien wat je in religie ook ziet natuurlijk maar ook heel veel in new age spiritualiteit ik bedoel vals klinkt een beetje oordelend maar betekent niet echt zeg maar.

Jeanet:

Eigenlijk zeg maar de snelle weg.

Riet:

De snelle weg zeg maar, precies. Ja, en ik merk vaak dat mensen dat liever niet horen natuurlijk. Omdat dit best een langere weg is. Een fundamentelere weg. Maar ja, ik ben een steenbok en ik hou van gronden het is ook een beetje wie bij mij past zeg maar. Mensen die naar mij toekomen die willen die grondigheid ook op een of andere manier.

Jeanet:

Maar eigenlijk als we ook naar kanker kijken en het hele proces wat erom heen hangt met het reguliere en het emotie werk en alle stappen die mensen kunnen zetten. Denk ik dat veel mensen misschien nog wel op onbewust niveau heel makkelijk hopen op een soort van sprong over al het moeilijke heen. Dan met 1 sessie of misschien zelfs met het luisteren van 1 video of podcast en de medicatie terwijl het eigenlijk gewoon door dat beekje of door die riviertje heen moet gaan wil je echt gaan oplossen.

Riet:

Ja, dat denk ik ook dat het veel fundamenteel werk vraagt omdat het zo om die vroege inprentingen gaat. Kijk al die andere stressfactoren die ik genoemd heb, vervuiling en dat soort dingen, die moeten op een ander niveau aangepakt worden. Dus daar denk ik dan veel meer aan homeopathie of andere schoonmaakmiddelen zeg maar. Anders gaan eten dat is natuurlijk ook heel erg belangrijk. Slecht eten is natuurlijk ook een stressfactor op je lichaam. Dus er zijn vele ingangen nodig zeg maar. Als je eenmaal kanker hebt. Dat is niet alleen emotioneel werk maar goed dit is mijn terrein en ik denk als je fundamenteel schoon wilt worden van kanker. En ik denk het kan natuurlijk niet altijd, mensen komen er soms laat achter dus euhh.. geen oordeel over als mensen als het niet lukt om zeg maar om helemaal schoon van kanker te komen. Ja ik zie dit werk ook als een ja kijk, als je kanker krijgt dan noemen ze dat wel een wake up call. Een wakker worden. En het is wat je ermee doet en wat er nog kan en iedereen zijn pad in te gaan. En ja dat is heel verschillend heel individueel verschillend wat je design is en wat je blauwdruk is, wat je ook wilt wat je.

Jeanet:

Kan het dan ook dat via je human design en de astrologie erbij dat het simpelweg in jouw pad zit dat jij ziek wordt of staan zulke dingen over het algemeen niet in je design?

Riet:

Je kan niet zeggen wat de bedoeling is maar je kan wel zien bv. vaak zie je dat als iemand kanker krijgt dat die een paar jaar daarvoor een fixe transit heeft gehad van bv. Pluto en Saturnus. Dat kan hé. Saturnus is de leermeester via de pijn en Pluto is de grote transformator en als je die 2 momenteel in de wereld staan, die 2 samen, en je ziet wat er loos is op dit moment. Iedereen heeft die momenteel samen staan zeg maar en dat wil niet zeggen dat iedereen nu ziek wordt.. maar die planeten hebben natuurlijk allerlei raties met de individuele horoscoop. Die verschillen. Maar je ziet vaak dat als een paar jaar daarvoor er een schokkende crisis periode is geweest en als die emotioneel niet helder is geweest zeg maar er een ziekte ontstaat.

Er is een Duitse arts die zegt erover; er is altijd een paar jaar ervoor een trauma geweest en daar gaat hij naar opzoek. Ik weet niet meer hoe die meneer heet, een Duitse arts. Nou ja in elk geval daar kan je wel zien als er zo’n transit is. Dan kan je niet zeggen over een paar jaar krijg je kanker. Dan zeg ik hoog uit er is een crisis momenteel of er is iets wat jou uitdaagt nu om bewust te worden. En als je die bewust wording niet op emotioneel plan krijgt dan kan het zich uiten op lichamelijk niveau. En ja, dat hoeft ook niet altijd. Het is zo individueel verschillend als astroloog kan je ook niet zeggen ‘met die dingen word je ziek’.

Jeanet:

Nee, niet van ‘dit is precies hoe je leven gaat verlopen’.

Riet:

Je kunt tendensen zien je kunt grote lijnen zien.

Jeanet:

En als mensen in kaart hebben gebracht ze hebben naar die 4 basis emoties gekeken en zien goh.. dit is veel waar ik in verzand of dit zie ik veel terug komen op emotioneel vlak in mijn leven. Wat is dan voor hen een volgende stap om te ondernemen om dit te kunnen gaan verwerken.

Riet:

Nou ik denk eerst de helderheid waar heeft het precies mee te maken. Dus dat is wat ik in een skype interview vaak doe met mensen. Met human design en met astrologie kijken van wat speelt er eigenlijk precies wat is gebeurd in je leven? Ik kan zien wat de relatie met de ouders is geweest of er machtsproblemen zijn geweest of onmachtsproblemen of enorme afstandelijkheid. Dat kan je ook zien dus dat kan ik aangeven en in gesprek wordt het dan duidelijk …en euh Jeanet..wat was je vraag ook alweer precies?

Jeanet:

Op het moment als we helder waar ze steeds met zichzelf in conflict raken wat ze daaraan kunnen doen om het te gaan verwerken?

Riet:

Ja, nou dat is de 1e stap dus die helderheid krijgen en meestal in 1 ½ uur tijd is het compleet helder. Wel ook naar wat er nu speelt, daar kijk ik dan ook naar. De kans transit zoals dat heet. En dan wat we dan gaan doen, meestal organiseer ik dan weekends met een klein groepje. Momenteel 6 mensen. Ik heb een kleine ruimte, 6 mensen en dan weten we eigenlijk al wat er aan de hand is. En dan gaan we ademwerk doen. En precies testen waar moeten we op dit moment naar terug gaan zo krijg je regressie therapie. Terug gaan naar waar het mis gegaan is.

Dat doen we met ademwerk en ja meestal wordt met ademwerk heel duidelijk ook in het lichaam waar je vast zit. Dat ademwerk is dus niet ontspannende ademhaling maar intense ademhaling, een hyperventilatie. Dus meer inademen dan uitademen en wat je dan krijgt is waar het lichaam vast zit daar verstijft het. Of bij mensen kunnen soms hun handen verkrampt raken en dat betekent eigenlijk van ik heb niet kunnen doen wat ik had willen doen als kind. Als kind ben je onmachtig. Of je mond gaat ook heel vaak verstijven. Dat ik had niet kunnen zeggen wat ik wilde zeggen als kind. Je bent als kind altijd in een onmacht positie. En dan wat ik dan doe is iemand stimuleren om het verdriet of de woede toe te laten. Meestal gaat dat vanzelf hoor, dat verdriet toe te laten dat gaat vanzelf. Binnen een kwartier zijn mensen aan het huilen. Of op de matteklopper aan het slaan om die woede eruit te krijgen vind ik ook heel belangrijk. Dat die eruit komt. Omdat ze allemaal in een onmachtssituatie hebben gezeten als kind is woede ook een hele belangrijke om te uiten. Je ziet het in de wereld ook hé en je ziet het op facebook ook. Woede is momenteel iets wat er uit spuit en ik zeg altijd het heeft geen zin om die woede alsnog naar je ouders of wie dan ook te richten maar wel in een therapeutische veilige situatie waarin je die matteklopper op een kussen mept zeg maar, maar dat je je wel bewust bent op wie je nu eigenlijk boos bent.

Jeanet:

Maar dat vind ik ook wel heel mooi want eigenlijk wat ik er ook uithaal is je kunt wel praten met een psycholoog maar dat is best aan de oppervlakte. En mensen zijn dan wel behoudend in wat ze zeggen. En met meer dat diepere werk dat emotionele werk, wil je echt gaan kijken waar zit die pin, waar zit die verkramping en daar op in zoomen.

Riet:

Precies, mentaal hebben mensen het soms wel op een rijtje. Weetje ik ben gespannen en dit of dat, en dan kan ik er psychologisch op in gaan. Ik kan ook wel in een gesprek mensen bij hun gevoel krijgen dat zou kunnen. Maar ik werd zelf altijd, ik heb een heel gevoelig hoofd zeg maar zenuwstelsel, dus ik vond altijd die verhalen vond ik altijd erg vermoeiend. Praten, lang praten, vind ik vermoeiend en dus het liefst in de beleving en dan ontvouwd het verhaal zich vanzelf. Dus als je het lichaam zijn gang zou laten gaan dan ontvouwt het verhaal zich.

Kijk heel vaak is zo dat mensen gaan huilen en dan zegt iemand ‘waarom huil je?’ of ‘waar komt dat vandaan?’. Jja weet je, dat weet men niet direct. Maar wat ik doe is ‘huil maar door, laat maar gaan. laat die tranen maar gaan, die tranen vertellen jou vroeg of laat wat ze willen zeggen en zo niet dan zeggen we wat willen je tranen zeggen’.

Jeanet:

Is het nodig dat je erachter komt waarom je dat verdriet of die boosheid hebt die je ervaart?

Riet:

Ja, ik vind die helderheid wel belangrijk. Ik heb vroeger, vroeger was er bio energetica bv. daar gingen mensen ook woede, slaan, huilen en schreeuwen enzo en dan wilde men eigenlijk niet weten waarom men boos was. Sommigen die wat meer helderheid in zichzelf hebben die werd het dan wel vanzelf helder waarom ze boos of verdrietig waren. Maar dat zet voor mij niet genoeg zoden aan de dijk. Ik ben heel erg gericht op wat is effectief, wat werkt? Ik heb heel veel opleidingen gedaan en heel veel opleidingen ben ik weer gestopt, daar heb ik een paar dingen uit mee genomen zeg maar en de rest heb ik geskipt dat is niet effectief genoeg. En dat heb ik dan die combinatie van dingen voor mij die werken, die heb ik lichtpuntwerk genoemd. Mijn effectieve zooitje zeg maar, mijn effectieve mix.

Jeanet:

Ja, fantastisch je werkt toch ook met ayahuasca ernaast?

Riet:

Nou ik heb zelf veel ayahuasca gedronken, ik werk er momenteel niet mee.

Jeanet:

O, oké en als we daar naar kijken naar ayahuasca,  maar ook hypnotherapie soundhealing. Ik heb zelf ook een aantal keren soundhealing en rebirthing sessies in Bali gedaan. Dat zijn natuurlijk allemaal verschillende manieren om bij die blokkades te komen. Nu kan ik me indenken dat er luisteraars zijn die denken van wow..dat ga ik allemaal niet doen of die heel sceptisch zijn terwijl ze wel hun emoties en hun emotionele lichaam beter willen leren herkennen en opschonen. Wat zou voor die mensen naast het werk wat jij doet iets kunnen zijn wat ze thuis kunnen doen ? Of is dat eigenlijk haast niet te doen om zo tot de diepte te komen?

Riet:

Ik denk, wat ik aanraad van goh.. je voelt je hebt vage klachten je voelt je niet lekker. Ga op de bank liggen zet mooie muziek op en kijk of je bij je gevoel kunt komen. Weg durven zakken, durven ontspannen, uiteindelijk ontspanning is de basis. Dat je echt durft te ontspannen. Dat je echt durft te voelen wat er in jou is Maar omdat het vaak hele diepe dingen zijn die ver weg gestopt zijn is het voor heel veel mensen lastig om dat in hun eentje te doen zeg maar. Kijk, je kunt natuurlijk ook thuis gaan ademhalingswerk gaan doen hé thuis intensief ademhalen. Alleen ik merk bij mijn mensen dat ze zeggen als ik het alleen doe dan kom ik minder diep en hoe komt dat? Omdat je als er een ander bij jou is die heeft dan de controle over jou zodat jij meer de controle kunt loslaten. Ik heb zelf ook altijd graag een ander erbij. Iemand die even over mij waakt die mij desnoods een zakdoekje aanreikt zodat je zelf helemaal kunt zakken.

Jeanet:

Echt het vertrouwen van los te kunnen laten is echt wel een vereiste in die zin.

Riet:

Ja, durven toevertrouwen aan wat er in je leeft.

Jeanet:

Ik denk ook dat heel veel mensen echt nog blijven onderschatten hoe groot het effect van die emoties die is op ons leven. Misschien ook wel door onze maatschappij waarin we zitten. Het is echt ook wat je zegt, die onderlaag waar alles uit voort groeit eigenlijk.

Riet:

Nou weet je ik ben vaak verbaast over relatietherapie dat men altijd maar praat over hier en nu. Wat bevalt je aan de één en wat aan de ander niet? En dat soort dingen. Of wat speelt er nu in je leven? Wat maakt je gestresst? 

En dan hebben ze het over werk en relaties en dat soort dingen. Terwijl eigenlijk wat overgeslagen wordt is wat is er met jouw innerlijk kind gebeurd? En daar is het allemaal begonnen. Daar zijn alle patronen begonnen. Dat wordt zoveel overgeslagen omdat men ook met die hele verzekering kwesties zit. Die maar zoveel sessie vergoedt en dat soort dingen. 

En wat ik leer aan mensen is niet dat ze heel lang bij mij hoeven te blijven maar ik leer ze in die weekenden de tools, de middelen, om dit werk te doen. En het vertrouwen te krijgen dat als je je aan jezelf overgeeft dat je niet gek wordt. Of wat veel mensen zeggen ‘als ik eenmaal ga huilen dan hou ik niet meer op’ dat soort dingen.

Jouw eigen systeem beschermt jou, die weet wanneer het genoeg is zeg maar. Dus wat ik zo snel mogelijk leer aan mensen is dat ze het op eigen benen kunnen staan Soms moet je mensen zien in zo’n weekend en daarom doe ik ook een groep dat je van elkaar ook ziet wat er mogelijk is. En dat het helemaal niet eng is als je eens een keer helemaal losgaat dat helemaal durft te huilen, te schreeuwen, te gillen desnoods. Dat dat eigenlijk lekker is. 

Ik weet dat mijn moeder vroeger, die had dus last van hyperventilatie aanvallen de dokter zei dan vroeger: nou mevrouw neemt u maar een glas melk. Maar mijn moeder wilde zo nu en dan kopjes kapot gooien en dan stond ze in de keuken en dan wou ze de boel kapot gooien en ik zei: doe maar, ik was toen al haar therapeut. En dat deed ze dan maar dan ging het niet kapot. Meestal die neiging hé doe eens. Durf eens los te gaan. Je hoeft het niet eens kapot te gooien, je kunt ook wat wij doen is met een handdoek meppen of op de bank of met de matteklopper ofzo. Maar weet je dat je je leert uiten. De meeste mensen zijn zo ingehouden en onderdrukt dat zie je nu in de corona tijd ook hé. Die angst die er bij mensen is het wordt nu heel groot. Hoe de wereld angstig is nu dat is niet normaal. Het is verbijsterend, in het begin schrok iedereen natuurlijk, ik ook van ‘hé wat gebeurt hier?’ Dat kan hé dat had gekund. Maar nu blijkt het toch eigenlijk wel een wassen neus te zijn en nu blijft iedereen angstig en elkaar mijden en afstand houden. Het is schrikbarend. Dus vanuit die angst is iedereen heel braaf en is gehoorzaam en dat doet onze rechtstaat natuurlijk geen goed.

Jeanet:

Die angst en die controle blijft constant overal naar voren komen.

Riet:

Ja, we zitten nu collectief in een soort psychose lijkt het wel. Dit is ook een kans voor ons om wakker te worden. Om te zien hoe angstig we zijn maar, het merendeel zal er niet naar willen kijken.

Jeanet:

Nee, maar dat is met heel veel dingen dat heb je ook bij kankerpatiënten de mensen die dit soort dingen luisteren en kijken die zijn open voor meer. En we hebben nog een hele lange weg te gaan om mensen bewust te maken dat je niet alleen een lichaam hebt met kanker maar dat je een heel groot geheel bent waar allemaal kleine schakeltjes geleid hebben tot dit punt.

Riet:

Precies, Ik las van de week een hele mooie tekst van Plato echt onthullend die heeft dat al in 382 voor christus geschreven: “De genezing van het deel moet niet zonder behandeling van het geheel. Je moet beginnen met het genezen van je geest.” Dat is de grote fout in de behandeling van het menselijk lichaam. Toen al hé het is toch voor een klein gedeelte van de mensheid gelukkig groeit dit aantal in die zin zijn we goed bezig in onze evolutie.

Jeanet:

Ja, stap voor stap.

Riet:

Ja meer mensen die aan het wakker worden zijn maar dat dat toen al was, slimme geest.

Jeanet:

En misschien als we ook kijken naar wat we net besproken hebben, hebben wij vanuit de mensheid een sprong gemaakt dat we direct naar de zee wille gaan. De rivier overslaan. Laten we alles direct oplossen met een pilletje en een snelle oplossing. En dat we nu weer terug moeten door die rivier heen, het donkere onder ogen komen, om via daar naar de zee te gaan. Simpelweg alles onder ogen gaan komen.

Riet:

Precies ja, mooi. Precies.

Jeanet:

Het zou heel fijn zijn als we heel concreet zouden kunnen zeggen van ‘als luisteraar moet je dit doen’ maar dat gaat niet met emotiewerk. Zou jij kunnen vertellen waar mensen meer informatie over jou en de weekenden zouden kunnen vinden zodat ze eventueel. die stap bij jou zouden kunnen zetten als ze dat willen?

Riet:

Ja, ik heb een website: Riet Okken.nl en ik heb mijn boeken natuurlijk. Ik zou iedereen die bij mij komt aanraden mijn boek te lezen; bevrijdende kracht van emoties een boek uit 2002 maar hij is nog even geldig als toen. En ik heb zelf weer wat laten drukken. Dus ik kan mijn e-mail adres even geven; rietokken5@gmail.com daar kan je het boek bestellen. En dan zie je in dat boek, daar leg ik alles uit wat ik nu in een notendop even verteld heb. Dat noemen ze wel; de bijbel van emoties. En daar kun je ook zien: raakt het me? Heb ik de moed om dit pad te gaan? Want ja, er is moed voor nodig om echt naar binnen te kijken. En ook weet je, we hebben als kind en als volwassenen ook vaak zoveel loyaliteit naar onze ouders. En ik zeg altijd het gaat er niet om dat we onze ouders beschuldigen, die hebben het beste gegeven wat ze konden. Alleen die waren even beperkt als wij. Of nog iets beperkter hoop ik. In de evolutie zijn wij iets minder beperkt geworden.

Maar die hebben hun best gedaan maar opvoeden. Het is heel lastig, heel moeilijk, om een kind echt die veiligheid en alles te geven wat een kind nodig heeft. Ik ben in een dorp opgegroeid in Groningen in de veenkoloniën dat is een hele harde omgeving. En ik heb ooit in ayahuasca werk wel eens bedacht of kwam binnen ‘heeft ooit iemand in mijn jeugd gevraagd; hoe voel jij je eigenlijk Riet?’
Dat was er niet bij toen. Tegenwoordig is dat gelukkig iets anders in opvoeding naar kinderen hoop ik dan toch. Maar dat was er niet bij. Je ging naar school er werd hard gewerkt en er was plezier en het was leuk. En gezelligheid was er op zich, een heel gezellig gezin bij ons ,maar echt ‘wat voel je nu waar ben je mee bezig?’ ja, dat werd me niet gevraagd en dat alleen is al zo….  traumatisch als je het goed na gaat.

Jeanet:

Ja, en ouders kunnen dan denken, ik geef je toch thee en een koekje erbij alleen het kan net dat ene ding zijn wat helemaal doorwerkt in de rest van het leven.

Riet:

Ja, een moeder die thuis zit met thuiskomen uit school, met een koppie thee klaar staan van goh.. hoe was het op school? Zeker, dat was ook toch die oppervlakte van wat je toch heel erg in onze maatschappij ook ziet. Ik zie ik woon nu in Drenthe maar die oppervlakkigheid toch van hard werken en vertier. En dat vertier valt natuurlijk erg weg. Het is dus ook een enorme kans voor mensen in deze tijd om mekaar tegen te komen en jezelf tegen te komen vooral ook hé.

Jeanet:

Ja, absoluut ik denk voor de mensen die aan de slag willen we gaan ook jouw gegevens onder de video zetten zodat mensen daarop kunnen klikken.Ik wil jou ontzettend bedanken voor deze waarde en eigenlijk voor het wat verbreden van de oogkleppen die veel mensen in Nederland nog wel op hebben ons weer een stukje de weg te wijzen.

Riet:

Oké graag gedaan.

Kanker Holistisch Aanpakken en doen wat in je eigen macht ligt

Om het maximale te doen in het aanpakken van kanker. En alles te doen dat je kunt om holistische kankeraanpak toe te passen. Is Answer to Cancer een perfecte vervolgstap voor je. 

In de training Answer to Cancer doorloop je 5 heel praktische en concrete modules. Waarin we stilstaan bij de 5 pijlers van GOAkanker.nl. Voeding, Immuunsysteem, Mindset, Spiritualiteit en Leiderschap.

In Answer to Cancer krijg je zeer concete acties, zodat je iedere les afsluit met een heldere ‘to do’. Alle acties die je kunt uitvoeren zijn heel eenvoudig in je leven in te bouwen. Praktische handvatten die weinig tot geen extra tijd kosten maar wel je proces ondersteunen.

Wanneer je kanker holistisch wilt aanpakken wil je niet alleen via regulier alle behandelingen aangrijpen. Ook wil je het lichaam zo gezond en fit mogelijk houden. Niet alleen doorloop je daarmee alles dat er op je afkomt makkelijker. Ook werken regulieren behandelingen wanneer je enkele concrete leefstijl optimalisaties doorvoert.

Omdat ieder lijf anders is en iedere situatie een eigen plan nodig heeft, krijg je handvatten en uitleg. Zodat je ontdekt wat voor jou goede keuzes zijn om te maken.

In Answer to Cancer maken we alles zeer concreet, heel begrijpelijk en vooral heel toepasbaar. Er komt al genoeg op je af dus we willen zorgen dat je alles dat binnen je eigen macht ligt, eenvoudig en snel toe te passen is. Zonder teveel gedoe.

Via de afbeelding kom je bij de informatie terecht en kun je ontdekken wat Answer to Cancer voor je gaat betekenen.

Over de schrijver
Jeanet is eigenaar van Lifestyle of Business en GOAkanker.nl Sinds de kanker diagnose van haar moeder in 2018 zet zij zich in om de bewustwording rond holistische kankeraanpak in NL te vergroten.Gedurende 2020 is ze in gesprek met investeerders en andere ondernemers om de offline locaties die ze binnen GOAkanker wil opzetten, te realiseren. Ook zal zij, samen met het team van GOAkanker, online het grootste en meest complete holistische kanker educatie platform bouwen.Via onder andere artikelen, interviews en social media maar ook via haar netwerken, zet ze zich iedere dag in om de kanker educatie in NL compleet te maken.
Reactie plaatsen