Interview met Marleen van den Hout over Beter Ademen ter ondersteuning bij kanker 
04 oktober 2020 
30 min. leestijd

Interview met Marleen van den Hout over Beter Ademen ter ondersteuning bij kanker

In dit interview spreek ik, Jeanet, met Marleen van den Hout. Marleen heeft de methode ‘Beter Ademen’ ontwikkeld. Een methode om meer rust te krijgen meer energie je gezondheid en je plezier in het leven te vergroten. Marleen is adem expert. Ze werkt onder andere met kankerpatiënten zodat ze hun ademhaling optimaliseren. Door ziekte en heftige situaties gaan we als mens vaak anders ademen en doordat de connectie met het lichaam en de ademhaling verstoord wordt, wordt het zelf herstellend vermogen van het lichaam minder goed. Dat is iets wat we natuurlijk zo goed mogelijk willen houden. Één van de manieren om het zelfhelend vermogen te ondersteunen is dus met een goede ademhaling. Marleen vertelt ons er alles over zodat je handvatten krijgt om te ontdekken hoe je je ademhaling kunt verbeteren en je zelf genezend vermogen kunt ondersteunen.

Om het verhaal van Marleen over Beter Ademen bij kanker het beste mee te krijgen is het aan te raden om de YouTube-video te bekijken.

Of je kan hieronder de audio beluisteren! 

Jeanet:

Marleen, van harte welkom zou jij jezelf kort willen voorstellen?

Marleen:

Dank je wel. Leuk om hier te zijn om in gesprek te zijn met je want het is een belangrijk onderwerp. Ik heb de methode ‘Beter Ademen’ ontwikkeld en zit nu 25 jaar in het vak om mensen te helpen. Ik begeleid mensen in gevoel en welzijn en het overwinnen van de dingen die op je levenspad komen. Omdat ik denk dat iedereen bestemd is om gelukkig te zijn. Ik ontdekte in mijn professie dat er zoveel mensen struggelen met adem. Er is in heel ademland eigenlijk geen methode ontwikkeld om jezelf heel gemakkelijk tot rust te brengen via ademhaling. Dus de methode beter ademen heb ik ontwikkeld om het hoofd tot rust te brengen, je gevoel in balans en je lichaam gezonder waardoor er ruimte is voor spirituele ontwikkeling.

Jeanet:

Mooi, heel mooi ook dat er ruimte ontstaat voor spirituele ontwikkeling. Dus op het moment dat je je ademhaling misschien meer onder controle krijgt, dat je niet alleen emotioneel meer stabiliteit krijgt en je lichaam ondersteunt. Maar dat je ook het spirituele gedeelte extra ruimte kunt geven om meer tot zijn recht te komen. Of is dat te groot gezegd?

Marleen:

Nee, dat klopt juist als een bus. Dat heeft ermee te maken dat denken, voelen en doen éénzijdig belast worden. Dus als je bijvoorbeeld meer denkt dan dat je voelt dan komt er een wisselwerking en dan is er eigenlijk weinig ruimte meer voor het ‘zijn’. Veel mensen zijn tegenwoordig toch wel heel erg rationeel ingesteld, die bedenken wat ze gaan doen en gaan dat dan ook doen. Zonder echt te voelen ‘hoe verhoudt ik mij tot deze activiteiten? Klopt het op dit moment?’ We forceren ons omdat het moet. Als je dat in evenwicht gaat brengen wat je met ademhaling inderdaad kan, dan komt er sowieso ruimte voor verbinding. De verbinding naar het zien van de kleine dingen, de schoonheid van al het mooie wat niet op de voorgrond ligt, maar wat er wel is.

Jeanet:

Prachtig eigenlijk veel meer in verbinding staan met jezelf, maar ook met alles om je heen eigenlijk. 

Marleen:

Exact.

Jeanet:

Je vertelde ook in een eerder gesprek dat de schok, lichamelijk of emotioneel, door diagnose ‘kanker’ effect heeft op de ademhaling. Het kan zijn dat de ademhaling erdoor verstoord raakt. Voordat we ingaan op de problemen van een verstoorde ademhaling kun je iets vertellen of hoe dit effect ontstaat door een schok vanwege een kanker diagnose?

Marleen:

We kunnen naar de adem kijken, maar de adem is eigenlijk een afspiegeling van hoe je in je vel zit. En iedereen weet dat als je schrikt, dat kennen we, dan houden we even de adem in. Je adem gaat omhoog en je houdt de adem in. Dat is heel goed want daardoor worden er hormonen geproduceerd in je lichaam die je met de situatie helpen omgaan. Alleen als we daarin blijven hangen wordt lastiger. Bij een diagnose kanker is het zo dat opeens zoveel grond onder je voeten wordt weggevaagd.

Je vertrouwde tot nu toe op je lichaam en dat vertrouwen wordt geschonden. Je weet niet wat je toekomst is en je denkt meteen aan chemo’s, bestralingen, ziekte, overlijden en aan je leven. Want niks is meer zeker in je leven. Nou is er in mijn leven ook niks zeker, sowieso is er nooit iets zeker. Maar er zijn natuurlijk wel gradaties van. Dus leef je op zo’n moment van de ene op de andere dag in zo’n grote onzekerheid, dan is het heel logisch dat de adem omhoog blijft hangen. Maar als dat gebeurt dan word je ook niet meer rustig. Het is heel moeilijk om bij je oude vertrouwde rust te komen die je misschien van daarvoor wel kende.

Jeanet:

Ja, wat interessant eigenlijk dat wat er in je hoofd gebeurt, door datgene wat je te horen krijgt, fysiek zo’n grote impact maakt.

Marleen:

Ja, enorm.

Jeanet:

Stel er is sprake van bijvoorbeeld een borstoperatie omdat er een tumor moet worden weggehaald. Wellicht de hele borst of een stuk van de borst, wat is dan het effect op de ademhaling op het fysieke vlak? Zie je daar ook verschil in? 

Marleen:

Sowieso wordt er dan in het borstgebied, bij de longen in de buurt gewerkt. Er wordt letterlijk in het lichaam gesneden. Dat geeft littekenweefsel, pijn en ook een verlies een stuk vrouwelijkheid, een stuk uiterlijk. Dus fysiek gezien zit er al pijn op dat stuk dat beweging van het middenrif wat de ademhaling eigenlijk is. Dat wordt dan een sowieso al verstoord. Daarnaast, door de periode van de diagnose die eraan voorafgaat, zitten we al niet altijd in een goede lage ademhaling. Doorgaans hebben we het over een buikademhaling, maar een buikademhaling vind ik geena basis ademhaling. De basisademhaling die reikt tot in de bekken. Dus dat lichaam wordt aan de bovenkant eigenlijk al extra beschadigd. Met elke ademhalingsbeweging doet het misschien wel pijn dus dan komt er sowieso op de hele ademflow al een kramp. Het is voor de hand liggend dat je de weg een beetje kwijtraakt dat moment. Dan heb je des te meer de buik en onderbuik nodig om het ademproces aan te sturen. Maar dat geven ze er helaas nooit bij, bij een operatie.

Jeanet:

Nee, absoluut niet. Het is eigenlijk ‘succes met goed herstel’ en dat is het vaak wel. Maar de gevolgen erna zijn niet alleen in het gebied dat geopereerd wordt, maar letterlijk in het hele lichaam.

Marleen:

Het is letterlijk het hele lichaam en met name ook de psyche. Wat er gebeurt nou in jouw beleving, dat heeft ook direct invloed op de ademhaling. Dus we kunnen het ook niet allemaal isoleren naar alleen een fysiek of emotioneel stuk en dat apart aanpakken, dat is het mooie van een ademhaling: dat beweegt ook meteen alle levende delen van jou.

Jeanet:

Ja, het brengt alles echt in beweging. Stel; er is een stuk van je lichaam weggehaald of je ademt anders door het mentale stuk en dat hou je langdurig verkeerd. Dat is inderdaad niet optimaal voor het lichaam. Wat zijn dan de gevolgen die je bij jezelf kunt opmerken door die verkeerde ademhaling?

Marleen:

Je zult meer spontane gedachtes hebben over: hoe moet het nu? Wat moet ik nog doen? Als de adem hoog zit, kom je vanzelf meer in het denken. Want de inademing, the inspiration, is gekoppeld aan actie aan het denken, dus aan het van het actiezenuwstelsel in jou. Dus als je wat hoger ademt dan zit je sowieso al meer in de ‘doen’ modus dan in een ‘rustige’ modus, waarin je alles kan overzien. Dat is eigenlijk al het eerste effect van die adem die ontstaan is in de tijd daarvoor.

Jeanet:

Dus we hebben nu eigenlijk best veel onderdelen die effect hebben op hoe je ademt, dus ook hoe het hele lichaam en je emotionele gedeelte functioneert. Je geeft aan dat als we hoger ademen- dus laten we zeggen; je ademt tot boven de borst, dan zitten we dus veel hoger in het lichaam. Dus veel meer in het denken en veel meer het actiegerichte. Zou je dan ook kunnen zeggen dat door die hoge ademhaling we de processen van meer angst en stressgevoelens vanuit het brein op gang brengen? Maar dus ook vanuit het lichaam zodat je eigenlijk alleen maar de spiraal meer naar beneden laat gaan?

Marleen:

Ja, je maakt het eigenlijk zwaarder daardoor omdat we op dat moment niet weten hoe het anders kan.

Jeanet:

En wanneer het door zo’n schok, de diagnose of operatie, die stress ontstaat: die verstoorde ademhaling en dus dat zelfhelend vermogen vermindert; kan je daar mee aan de slag gaan? We zullen zo ook gaan kijken wat zijn dan stappen die je kunt ondernemen om die ademhaling te verbeteren. Daarnaast kijken we wat een goede ademhaling is. Als je aan de slag gaat met mensen, kankerpatiënten om dit te optimaliseren. Wat zie jij dan of wat ervaren zij dan voor positieve veranderingen in hun hoofd, lichaam of in hun emotie dankzij het optimaliseren van hun ademhaling?

Marleen:

De ‘Beter Ademen’ methode, dat is een methode met 8 stappen, die heeft 2 belangrijke aspecten voor deze problematiek. De eerste 4 stappen gaan erom dat je de adem weer naar beneden brengt en daardoor al meer in je natuurlijke rust komt. Het stuk acceptatie zal er al wel zijn, want je hebt geen keus. Als je jezelf tot rust kan brengen in die acceptatie, die er toch al is, zal je merken dat dat het welzijn ten goede komt. De eerst 4 stappen van de methode die gaan dus over ‘hoe kan ik mijn adem weer leren om naar een lage, onderbuik ademhaling te gaan?’ Die adem, die mij vanzelf rust en overzicht geeft in waar ik nu sta.

De adem die je ook overzicht in de dag geeft, overzicht in wat je voelt en wat je aan kan. Die aangeeft wat je nu wilt. Want in zo’n genezingsproces mag je ook voelen waar je behoefte aan hebt. Je hoeft niet meer te voldoen aan wat de maatschappij van je wil, maar jij mag nu voelen en kiezen wat je nodig hebt. Daar zijn die eerste 4 stappen goed voor. We brengen dan de adem naar beneden, inclusief de bekkenbodem, dat is echt de basis.

Het volgende deel, stap 5 en 6, gaat erover hoe je het lichaam dat zo is getart met medicijnen en chemo’s enzovoorts, weer kan zuiveren. Het chemobrein waar we het over hebben, dat zijn de bloedvaten waar nog de afvalstoffen van de medicijnresten in zitten en die we niet op natuurlijke wijze afvoeren. Door stap 5 te volgen; een intensieve ademhaling gevolgd door rust kun je de resten van de chemo verwerken. De chemo zelf, dat stukje straling, heeft zijn werk gedaan. Maar je zou kunnen zeggen als bij koffie: het zwarte goedje is de drager van de cafeïne. De cafeïne is verwerkt maar het zwarte goedje moet er ook nog uit. Bij koffie gaat dat vrij makkelijk: een paar glazen water en het is gebeurd met een paar uur. Met chemo is dat ingewikkelder. Daar is dan een stuk ademmethode voor.  Niet alleen bij kanker is deze methode fijn. Het is natuurlijk voor iedereen heel fijn om te doen, want ook bij andere bestrijdingsmiddelen helpt het. Sowieso is het zorgelijk wat we allemaal in bijvoorbeeld water aan medicijnresten aantreffen. Dus voor iedereen zijn die stappen goed. Voor het klaren van je brein tot het goed laten doorstromen tot in je tenen zodat het lichaam weer beter gevoed wordt met zuurstof.

Jeanet:

Je gaf net aan dat dit stap 5 en 6 zijn van de 8, wat zijn dan die laatste stappen? Daar ben ik dan ook wel benieuwd naar.

Marleen:

Die zitten meer in spiritualiteit en in het transformeren van het onderbewustzijn.

Jeanet:

Ah, dat is mooi.

Marleen:

Door het ademen en het ziek zijn laat je sowieso al oude patronen los. Als je ziek bent moet je al die patronen loslaten, je kán niet meer je ouwe zelf zijn.

Jeanet:

Nee, die is er eigenlijk niet eens meer.

Marleen:

Nee, en je mag ook nieuwe patronen opbouwen die echt voor jou zijn, die je nodig hebt. En stap 8 gaat over hoe je meer licht brengt in het onderbewuste. We hebben allemaal als kind al conclusies getrokken. Hoe we denken over onszelf, over ons zelfbeeld, wie zijn we nu echt? In zo’n ziekteproces is het heel welkom om te ervaren wie jij in je diepste wezen bent. Dat je licht en liefde bent en eigenlijk niet meer of minder dan dat met een lichaam, om dat ook op aarde te kunnen verspreiden.

Jeanet:

Ja, ik vind het heel mooi hoe jij het benoemt. In die stappen eigenlijk kun je als ik het begrijp nu niet daadwerkelijk bij dat licht komen, dat diepste stuk in je, als je niet die ademhaling meer naar beneden gaat brengen.

Marleen:

Ja, een lage rustige ademhaling en rust is nodig om bij dat mooie, altijd gezonde deel van jou te kunnen komen en om daar contact mee te krijgen. Je ervaart dan ook een meditatieve state.

Jeanet:

Misschien een hele praktische vraag, maar is dat ook een langdurig proces om dat te bereiken? Om die 8 stappen te doorlopen, kost dat heel veel tijd? Of zal je al binnen heel korte tijd als jij je ademhaling naar beneden haalt daar die positieve effecten kunnen ervaren?

Marleen:

Ja, sommige mensen ervaren het al op dag 1 als ik met ze aan de slag ga. Het fijne van het werken met de adem dat elk stapje wat jij maakt wat meer rust, verbinding, hoop brengt of jou even  het licht laat zien. Dat is eigenlijk nog niet helemaal waar, want soms brengt het je ook wel bij je ware gevoel dus kun je de pijn beter voelen. Het voelen van de pijn, het verlies van je gezondheid kan terugkomen. Op dat moment is er ook rouw. Maar door de rouw te voelen in plaats van hoog in de spanning te zitten, is zelfs het ervaren van die rouw een verlichtende ervaring. Het laat je lichter voelen omdat het gevoel er ineens gewoon mag zijn. Dus elk stapje is een stapje voorwaarts.

Jeanet:

Ja, die combinatie.. Het is altijd weer een combinatie van het mens zijn, het fysieke, het mentale, emotionele en het spirituele. Maar die verdiepingsslag om eigenlijk via je ademhaling oké te zijn met wat is. Want eigenlijk is dat de eerste stap en misschien ook wel de belangrijkste. Je zet al een hele trein aan nieuwe gevoelens, nieuwe ervaringen, maar ook nieuwe fysieke processen in gang die je verder kunnen helpen in het proces van zelfhelend proces te ondersteunen.

Marleen:

Ja klopt.

Jeanet:

En stel je hebt dus een operatie gehad. Misschien zit er heel veel pijn en is het fysiek moeilijker om te ademen. Of misschien ben je al jaren heel erg verkrampt, of mensen hebben overgewicht. Wellicht kan dat ook verschil maken, dus dat het lichaam niet helemaal meewerkt in hoe we zouden willen dat we kunnen ademhalen? Wat zou je dan kunnen doen om wel te zorgen dat je die fysieke beperkingen niet in de weg laat staan?

Marleen:

Dat is een kwestie van een voorzichtige aanpak. Probeer niet in grote stappen snel thuis te zijn, maar stapje voor stapje te voelen hoe het in het lichaam werkt en wat er nog werkt. We zijn geneigd om te zien wat niet werkt. Als we er niet teveel druk opleggen, dan kunnen we het aan. We hebben geen haast, want wat mag gebeuren; gebeurt. Morgen is er weer een dag en in die zin is het: oefening baart kunst. Want als je heel trouw bent en gewoon 5-7 keer per week tijd aan je adem besteed met een kort stilte moment daar achteraan dan zal je merken dat het al heel veel effect heeft op je. Maar het is natuurlijk wel zwaar met een beschadigd lichaam.

Jeanet:

Zou je dat ook kunnen vertalen naar het emotionele? want ik kan me ook voorstellen dat als je meer bij je gevoel komt dat dat heel erg pijn kan doen, die emotionele pijn. Is daar ook het advies niet er doorheen willen beuken, waardoor het een soort van ‘moeten’ wordt? En dus eigenlijk ‘het er te laten zijn’ en misschien als het nu te pijnlijk wordt, morgen verder gaan?

Marleen:

Ja precies. Dus je krijgt tegelijkertijd al een handreiking om naar de emotie te kijken. Je bent niet die emotie: er ís emotie, verlies, rouw en angst. Maar als je de angst niet zelf wordt, maar op een afstandje kan waarnemen dan ben je in contact met het gevoel zonder dat dat gevoel je overneemt. Daar is die warming-up voor, om te zorgen dat je de afstand tot je emoties kan bewaren zonder ze weg te drukken.

Jeanet:

Echt heel mooi, dus er al wel naar kijken en ze zien in plaats van ze helemaal naar je toe te trekken.

Marleen:

Juist.

Jeanet:

Ik ben nu natuurlijk wel heel benieuwd naar de stappen, je hebt ze net al een beetje uitgelegd. Is er een oefening die wij samen zouden kunnen doen ter voorbeeld zodat mensen dat ook thuis mee kunnen doen?

Marleen:

Ja, ik denk dat het goed is, hiervoor is het misschien interessant om eens te voelen: wat doet nou een inademing met mij en wat doet een uitademing met mij. Door ze allebei wat meer te accentueren kunnen we het verschil voelen. We beginnen met een best wel vertrouwde inademing. Je komt buiten en denkt even een lucht snuiven dan doen we vaak [inademen door de neus].. ‘ah lekker’ zeggen we dan. Dat is ook wel lekker, dus als we dat nou eens drie keer doen en dan mag je best wel fanatiek meedoen. Drie keer flink in de borst zuchten als het ware …. En dan doe je even niks meer, dan voel je in het lichaam: wat gebeurt er nu? 

Jeanet:

Ik voel een bepaalde opening ontstaan, meer gevoel in mijn borst.

Marleen:

Ja, wat gebeurt er in je hoofd? Zie je helder of juist niet?

Jeanet:

Het voelt heel erg aan als aanwezig vanuit mijn hoofd, maar niet als druk van; ‘wauw ik merk alles op, maar ik ben er en dat is genoeg dat is oké.’

Marleen:

Je zegt het eigenlijk heel mooi, aanwezig vanuit mijn hoofd. Dan gaan we nu een paar keer uitademen. Om je uitademing te verlengen gebruik je 2 letters, beginnend met de letter H. We gaan dit gedeelte van de longen legen (op borst hoogte). Nu zonder in te ademen 2 uitademingen met de letter F. Dan gaan we nog door en dan klinkt dat zo, dat mag een luide F zijn. Die heb je even nodig om goed te kunnen voelen waar die uitadem dan vandaan komt. Daar komt ie…. Dan ontspan je de spieren die je gebruikt voor deze uitademing en dan komt er vanzelf lucht binnen. Zolang je kunt ga je uitademen op de F. Langer dan je gewend bent, want dan laat je weer de spieren los en dan adem je vanzelf in en weer uit … Dan doe je even niks meer je ontspant de voetzolen je ontspant de billen. Wat ervaar je nu? Is het anders dan daar net toen we het accent op inademen legden?

Jeanet:

Ik heb nu het gevoel dat ik meer in mijzelf ben. Een hele mooie gewaarwording vind ik dat je helemaal geen moeite hoeft te doen om in te ademen, dat gebeurt gewoon.

Marleen:

Heel mooi, klopt dat gebeurt gewoon. We hebben het in onze taal over ‘ademhalen’. Wanneer ik ademhaling oefen probeer ik het zoveel mogelijk te hebben over ‘ademen’. Want ook dat voelt al zo anders: ‘ademen’ als ‘ademhalen’.

Jeanet:

Ja, dat is superactief.

Marleen:

Ja we gaan iets halen wat er al is en dat is eigenlijk wat je ervaart. Dat is heel mooi, dat je dat zo verwoord. Want dat ervaar je na de uitademing, dan komt de lucht vanzelf binnen.

Jeanet:

Prachtig. Je gaf net aan dat dit een oefening is waarbij je kijkt waar het vandaan komt, wat er gebeurt in je lichaam. Is er ook een goed en een fout, iets wat je wel wil en iets wat je niet wil?

Marleen:

Er is geen goed of fout. De adem beweging inzetten, je zet de ademhaling in die je op dat moment nodig hebt en waar je naar verlangt. Jouw eerste reactie was ik voel me veel meer in mijzelf. We doen eigenlijk ook automatisch onze ogen dicht bij uitademing, want de uitademing activeert ons zenuwstelsel en haalt ook de energie even naar je terug. Die kun je dus gebruiken als het leven en/of de gebeurtenissen jou overnemen. Een verlengde uitademing zet het zelfhelende vermogen ‘aan’ dus het is ook actief als je slaapt. Het is actiever dan het parasympatische, het actie zenuwstelsel.

Jeanet:

Komt het ook tijdens het slapen omdat we dan niet actief bezig zijn. Je slaapt immers, dus dan ontstaat het in plaats van dat wij het laten gebeuren of laten ontstaan. Heeft dat daarom effect op een betere ademhaling in de nacht?

Marleen:

In de nacht spelen twee factoren. We zitten er zelf niet meer zo tussen met ons ego of ‘wat moeten ik allemaal’ en onze zorgen en angst. Dus het lichaam krijgt sowieso meer ruimte, jij krijgt meer ruimte om te zijn. Ten tweede is het lichaam horizontaal, dat creëert een andere adembeweging dan verticaal. Horizontaal is het voor de meeste mensen. Het is vrij gemakkelijk om de buik uit te zetten en hij valt gewoon vanzelf naar beneden. Als je in het verticale bent, zoals wij nu dan bij de H en de F dan gaat de buik naar binnen als je hem dan loslaat dan komt ie ook vanzelf omhoog. Maar we hebben een hele andere verhouding tot de zwaartekracht dus daarom is het in bed niet helemaal te vergelijken met overdag.

Jeanet:

Interessant.

Marleen:

Maar er zijn ook mensen die in hun bed liggen te hijgen hoor.

Jeanet:

Of die aan zo’n apparaat moeten liggen dus het gaat niet altijd op.

Marleen:

Als je dus wilt veranderen moet je overdag oefenen. Overdag maak je een patroon wat ’s nachts werkt.

Jeanet:

Dus eigenlijk wil je het heel bewust trainen zodat je het dus uiteindelijk automatisch beter gaat doen? 

Marleen:

Klopt de methode is erop gericht dat we overdreven oefenen, want we doen niet de hele dag ‘hhh’…om maar even extra te overdrijven. Dat is een overdreven oefening waardoor het brein in de gaten krijgt ‘daar beneden zit de adem beweging, daar wil ik het doen.’ Je traint het brein in grotere vorm waardoor je daarna onbewust bekwaam blijft. Je doet het vanzelf zonder dat je erop let en door dagelijks te oefenen gebeurt dat ook.

Jeanet:

Mooi, hoe je die processen kunt veranderen. 

Marleen:

Ja precies. En dan ga je ook vaak onbewust als er stress is, sneller even zachtjes uitademen, dat doet het lichaam dan.

Jeanet:

Ja heel mooi. En je gaf net aan als je uitademt gaat de buik naar binnen volgens mij zijn er ook mensen waarbij die naar buiten gaat toch of niet? Is dat ook een kwestie van training of verschilt dat per persoon?

Marleen:

Nou daarom gebruikte ik nu de H en de F want als jij je longen leeg laat lopen met de H, en dat kan iedereen en je doet zonder in te ademen dan de F dan gaat bij iedereen de buik naar binnen.

Jeanet:

Oh, ja.

Marleen:

Want er is een heel leuk grapje, maar werk echt heel goed; als je de H doet en dan zegt ‘Fiona Fluitend naar Finland’ en je legt je hand op de buik voel maar eens wat die buik doet.

Jeanet:

Ja, die gaat zo -in en uit. Wat grappig.

Marleen:

De F zorgt ervoor dat we de buikspieren automatisch aanspannen. Is de adembeweging heel erg in de war, dan is die H even nodig vooraf. Omdat we zoomen en ik niet kan inschatten hoe de luisteraar meedoet, gebruik ik uit veiligheid eerst de H want dan gaat het met de F meestal wel goed.

Jeanet:

En dit is dus in principe een oefening die je iedere dag kunt doen, is er een hoeveelheid waarvan je zegt dat zou ik in het begin aanraden om dit op onbewust niveau een automatisme te maken?

Marleen:

Deze met de H en die F begin je bijvoorbeeld 10 x achter elkaar en je laat heel rustig de buikspieren los waardoor de adem binnen komt. Dan is het daarna, als je dat een dag of drie of vier hebt geoefend, heel goed om nog een stapje verder te gaan. Want we zijn er niet met die buik we zitten nog op navel niveau. En als we de S eraan toevoegen dan kom je lager en dan krijg je in 1 uitademing, het is wel even in sneltreinvaart hoor, er zijn nog wat complexe bijkomstigheden. Maar toch om even een indruk te geven als je 3 letters doet op 1 uitademen: de H F en de S kom je nog lager.

Jeanet:

We gaan het zeker even proberen. 

Marleen:

Oké, daar komt ie ‘HHH’ door met ‘FFF’ helemaal leeg van binnen, dus de buik wordt helemaal strak en dun en dan een ‘SSSSSSSSSS’. Merk je dan dat de spieren boven het schaambeen nu kunnen ontspannen door de inademing. Nog een keertje? ‘HHH FFFF SSSS’. En dan laat je eerst de laagste spieren los dan de buik de lucht komt weer wat binnen, maar de inadem wordt ook wat ruimer omdat je meer hebt uitgeademd.

Jeanet:

Maar we kunnen veel meer uitademen dan we normaal doen.

Marleen:

Ja, zeker.

Jeanet:

Wauw.

Marleen:

En dan planken erbij, maar dat wordt voor nu wat teveel te complex, maar het adem volume van onderaf dat is enorm terwijl het volume hier (bovenin) je zit al heel gauw aan die tax.

Jeanet:

Ja, je denkt al heel snel dat je oprecht vol zit, maar dat is eigenlijk nog lang niet zo.

Marleen:

Nee, klopt.

Jeanet:

En dat heeft dus effect op het lichaam en ook op chemobrein. Onder andere voor het afvoeren van alle afvalstoffen in je lichaam. Daarmee dus ook het zelfhelend vermogen en door die circulatie zo groot mogelijk te maken, kun je al die processen ondersteunen. Klopt het als ik het zo zeg?

Marleen:

Het is niet zozeer het ademvolume of meer ademen. Sterker nog, het gaat erom dat als we de adem omlaag brengen dan geven we niet steeds een druk op het hart. Want als we dit doen- bovenin ademen- dan drukken twee van die longen/ballonnen op het hart, en dat hart wil kloppen. Maar die ballonnen die drukken dat hart alsmaar samen. Die geven ritmestoornissen, boezemfibrillatie en hartritmestoornis. Het gaat erom dat de adem laag is en juist dat we minder vaak gaan ademen. Want als wij nu bijvoorbeeld vijf keer zo’n lange uitademing doen, met de 3 letters dan zal je merken dat je bijna geen adem nodig hebt.

En dat is die rustige staat van zijn. Een lage ademfrequentie geeft het lichaam meer tijd om de goede verhouding tussen zuurstof en koolzuurgas te creëren. Bij snel ademen gaat die verhouding mis, dat is een technisch verhaal. We verliezen dan te veel koolzuurgas, dat lijkt een beetje ingewikkeld. Maar het draait allemaal om koolzuur, het draait niet om zuurstof. Zuurstof is er altijd wel, maar hoeveel koolzuur we in het bloed hebben, dat bepaald zuurstof. En hoe meer zuurstof er in de weefsels kan komen: dat helpt de hersenen en de ogen om helder te zien en je organen om aan je herstel te kunnen werken.

Jeanet:

Het is echt prachtig hoe alles zo’n geheel is. En is er naast dit alles nog iets waarvan je zegtdat is noemenswaardig.  Misschien merk je op bij kankerpatiënten dat ze onbewust makkelijk terugvallen in meer een hoge ademhaling, omdat het waarschijnlijk keer op keer nieuwe stress momenten zijn. Misschien over de dag heen vaker gestrest. Of misschien ook als je met mensen spreekt of die op visite komen en je komt weer in die staat van angst. Heb jij een advies om op te merken wanneer je weer terugvalt in een suboptimale ademhaling?

Marleen:

Ja, het helpt als je dagelijks wat ademoefeningen doet van deze methode: Beter Ademen. Er is ook een boek. Ik heb samen met Robert Bridgeman een boek geschreven waarin achterin ook een werkboek zit wat meer begrip en bewustzijn creëert op je adem. Waarin je de eerste 5 stappenplan methode leert. Dat moet je dan wel rustig opbouwen. Als je op die manier met je adem bezig bent, dan kun je bij terugval ook gedurende dag makkelijker teruggrijpen op het herstel naar een lage adembeweging. Maar als je niet oefent op het moment dat je je goed voelt, kan je dat ook niet vinden als je terug valt.

Jeanet:

Dus eigenlijk plan het gewoon in net als meditatie, heb gewoon de discipline om te gaan trainen.

Marleen:

Nou, ik geloof niet in discipline bij dit verhaal.

Jeanet:

Vertel.

Marleen:

Verlangen, je verlangt ernaar om je leven echt te kunnen leven, te kunnen beleven. Dat jij mag beleven niet om in de angst en zorgen te blijven hangen, maar juist om naar de diepte van je bestaan te kunnen. Juist bij ziekte is dat zo belangrijk. 

Jeanet:

Nee.

Marleen:

Zo voelt dat ook.

Jeanet:

Ja het voelt lekker als het gedaan is.

Marleen:

En zo is het ook met de ademoefening. Het voelt lekker als je het gedaan hebt omdat je die kwaliteit de rest van de dag wat meer kunt handhaven.

Jeanet:

Ja, mooi. Je noemde net al het boek waar de mensen dan ook de eerste 5 stappen kunnen leren. Die zal ik ook zeker even linken in de tekst hieronder de video zodat ze hem kunnen bestellen. Zou jij de titel ook met mensen kunnen delen?

Marleen:

Start vandaag met ademen, van Robert Bridgeman en Marleen van den Hout. Daar staat de methode goed in je kunt het ook via mijn website bestellen. www.Marleenvandenhout.nl,  dan kom je er ook denk ik.

Jeanet:

En ik kan me ook voorstellen dat mensen nu kijken en die willen graag ondersteuning, want het fijn als er iemand meekijkt. Wat zijn stappen die mensen bij jou kunnen zetten, wat raad je ze aan om te gaan doen, hoe kunnen ze met jou in contact komen hiervoor? 

Marleen:

Ik ben altijd bereikbaar met een app, een telefoontje of een mailtje. Op de website kun je ook kijken naar een ademtraining centrum bij jou in de buurt. Want, afhankelijk van waar je bent in je herstelproces, als het allemaal een beetje achter je ligt, dan raad ik heel erg een basistraining aan. Die worden in Zwolle en in Utrecht gegeven. Daar neem ik je echt in een dag mee in weer een nieuwe staat van zijn. Dan lukt het me echt om iedereen in een gezonde lage ademhaling te brengen. Als dat nog te vroeg is voor jou, en zo’n dag vliegt voorbij.. Dan ben je heel moe en je kan altijd even liggen. Maar in de praktijk blijkt dat die adem zo voedend is dat het veel makkelijker is vol te houden dan je denkt. Maar is dat nog een stap te ver, ga dan eens verder kijken. Misschien is er een ademtrainer bij jou in de buurt of bel mij gewoon en ik zoek het even voor je op.

Jeanet:

Super. Mag ik ook jouw telefoonnummer hier in de tekst erbij zetten hieronder of heb je liever dat ze naar jouw website gaan?

Marleen:

Nee hoor, telefoonnummer is helemaal prima dat is de kortste weg.

Jeanet:

Super, dan ga ik zorgen dat die dingen eronder komen: het boek, telefoonnummer de stappen die ze kunne zetten en dan is eigenlijk mijn vraag heb jij nog een laatste afsluitend advies of een handvat of een inzicht wat je graag zou willen delen?

Marleen:

Het inzicht wat ik het allerliefste wil delen aan jou als luisteraar, maar ook aan de wereld: adem haal je niet, adem is er. Sterk met ademen in plaats van het te halen. Dat is het eigenlijk.

Jeanet:

Ja een hele mooie eigenlijk al van het meest natuurlijke, maar ook het meest essentiële in ons leven die druk afhalen zodat eigenlijk die rust in alle delen van ons zijn veel meer aanwezig kan gaan komen.

Marleen:

Ja, mooi vertaald.

Jeanet:

Marleen, ik wil jou ontzettend bedanken voor en de oefeningen. Heel fijn om dat samen te kunnen doen zodat we ook een beeld hebben wat de stappen zijn en vooral eigenlijk de bewustwording wat een goede ademhaling doet. Het gaat niet om in leven blijven het gaat om echt zo vitaal mogelijk zijn en ik denk dat je dat heel erg goed hebt kunnen overbrengen.

Marleen:

Mooi, heel fijn om te horen ik vond het erg leuk om te doen dank voor je mooie vragen. En het meedoen.

Jeanet:

Graag gedaan.

Kanker Holistisch Aanpakken en doen wat in je eigen macht ligt

Om het maximale te doen in het aanpakken van kanker. En alles te doen dat je kunt om holistische kankeraanpak toe te passen. Is Answer to Cancer een perfecte vervolgstap voor je. 

In de training Answer to Cancer doorloop je 5 heel praktische en concrete modules. Waarin we stilstaan bij de 5 pijlers van GOAkanker.nl. Voeding, Immuunsysteem, Mindset, Spiritualiteit en Leiderschap.

In Answer to Cancer krijg je zeer concete acties, zodat je iedere les afsluit met een heldere ‘to do’. Alle acties die je kunt uitvoeren zijn heel eenvoudig in je leven in te bouwen. Praktische handvatten die weinig tot geen extra tijd kosten maar wel je proces ondersteunen.

Wanneer je kanker holistisch wilt aanpakken wil je niet alleen via regulier alle behandelingen aangrijpen. Ook wil je het lichaam zo gezond en fit mogelijk houden. Niet alleen doorloop je daarmee alles dat er op je afkomt makkelijker. Ook werken regulieren behandelingen wanneer je enkele concrete leefstijl optimalisaties doorvoert.

Omdat ieder lijf anders is en iedere situatie een eigen plan nodig heeft, krijg je handvatten en uitleg. Zodat je ontdekt wat voor jou goede keuzes zijn om te maken.

In Answer to Cancer maken we alles zeer concreet, heel begrijpelijk en vooral heel toepasbaar. Er komt al genoeg op je af dus we willen zorgen dat je alles dat binnen je eigen macht ligt, eenvoudig en snel toe te passen is. Zonder teveel gedoe.

Via de afbeelding kom je bij de informatie terecht en kun je ontdekken wat Answer to Cancer voor je gaat betekenen.

Over de schrijver
Jeanet is eigenaar van Lifestyle of Business en GOAkanker.nl Sinds de kanker diagnose van haar moeder in 2018 zet zij zich in om de bewustwording rond holistische kankeraanpak in NL te vergroten.Gedurende 2020 is ze in gesprek met investeerders en andere ondernemers om de offline locaties die ze binnen GOAkanker wil opzetten, te realiseren. Ook zal zij, samen met het team van GOAkanker, online het grootste en meest complete holistische kanker educatie platform bouwen.Via onder andere artikelen, interviews en social media maar ook via haar netwerken, zet ze zich iedere dag in om de kanker educatie in NL compleet te maken.
Reactie plaatsen