BPA vrij bij kanker: wat is BPA en maakt Bisfenol A een verschil?
17 maart 2020 
13 min. leestijd

BPA vrij bij kanker: wat is BPA en maakt Bisfenol A een verschil?

BPA, wat ook wel Bisfenol A genoemd worden is een chemische stof. Om BPA vrij te leven zijn er een aantal aspecten waar je op moet letten. Als het goed is weet je ondertussen dat we bij GOA Kanker alles doen dat in onze eigen macht ligt. Eén van die dingen zit hem in het verwijderen van BPA uit je leefomgeving. Wat BPA (Bisfenol A) precies is, hoe dit invloed kan hebben bij kanker en welk negatief effect het kan hebben op de gezondheid lees je in dit artikel.

Soms zijn het de dingen die details lijken, die het verschil maken. Want doe 10 ‘kleine’ optimalisaties in je leefstijl, en ineens kan er een wereld van verschil ontstaan. Dat is waarom we als KankerLeiders via GOAkanker.nl doen wat binnen onze macht ligt. En op ieder vlak alles doen dat we kunnen. Doe je voordeel dus met de kennis die ik met je deel om BPA vrij te kunnen leven! 

Wat is BPA precies?

BPA, staat ook wel bekend als bisfenol A, is een chemische stof. In veel plastic producten zoals speelgoed, shampooflessen, plastic, drinkflessen en bouwmaterialen vind je het. Ook zit het vaak in harde plastic flessen en voedsel verpakkingen zoals blikjes. 

Waarom is BPA schadelijk?

Wanneer je te veel BPA binnenkrijgt is het schadelijk voor ons hormoonsysteem. Dit kan onder andere invloed hebben op vruchtbaarheid. Hoewel er kleine hoeveelheden in de genoemde materialen zitten, kunnen die kleine hoeveelheden oplopen tot veel over alle jaren heen.

Er zijn veel discussies over wat BPA voor risico’s meebrengt. Wanneer je te veel binnenkrijgt ontstaat er schade aan je nieren, lever en vruchtbaarheid. Ook kan het negatief effect hebben op het hormoonsysteem. Maar hoe zeker dit allemaal is en wat ‘te veel’ is, moet beter onderzocht worden. Dat BPA schadelijk is, is duidelijk. Maar hoe schadelijk en hoe realistisch de schade op ons lichaam door het gebruik van huishoudelijke producten, is nog een grijs gebied.

BPA en kanker

Kanker en BPA worden in verschillende onderzoeken aan elkaar gelinkt. Zo ontdekte het Cincinnati Cancer Center dat de hoeveelheid BPA in urine van mannen een aanwijzing kon zijn voor prostaatkanker. Ook toonde dit onderzoek aan dat blootstelling aan lage hoeveelheden BPA een verstoring kan geven in de celvermenigvuldigingscyclus. Wat uiteindelijk kankerverwekkend zou kunnen zijn in de prostaat.

BPA is een xeno-oestrogeen. Dat is een chemische stof die natuurlijk oestrogeen imiteert. Het staat erom bekend dat het ons immuunsysteem aantast. Wanneer er een disbalans ontstaat en er te veel oestrogeen in het lichaam aanwezig is, kan dit gerelateerd worden aan verschillende ziektes. Zoals borstkanker, baarmoederhalskanker en cystes op de eierstokken en prostaatkanker (1)  

Hoeveel invloed BPA heeft op kanker en hoe groot de schade het werkelijk kan geven, is ook nog een grijs gebied.

BPA vrij leven, hoe doe je dat?

Omdat we als KankerLeiders ook op de details letten, willen we in zulke gevallen liever het zekere voor het onzekere nemen. Waarom bewust BPA in je leefstijl houden en daarmee in een grijs gebied spelen? Je kunt namelijk ook heel gemakkelijk de eenvoudige zaken die BPA bevatten vervangen door BPA-vrije producten.

De blootstelling aan BPA beperk je door zo weinig mogelijk uit blik te eten. Want in veel blikverpakkingen zit BPA. Je kunt eventueel opzoek gaan naar blikken en verpakkingen waar ‘BPA vrij’ opstaat. Die zijn tegenwoordig steeds meer te verkrijgen. Verpakkingen zoals appelsap pakken, knakworst, blik tonijn en veel andere verpakkingen van voedsel bevatten ook BPA. Niet allemaal, veel ook wel.

BPA vrije bakjes, waterflesjes en waterkoker

Naast het letten op de verpakkingen, is het verstandig om je eten niet in de magnetron te verwarmen, zeker niet als het eten in een plastic bakje zit. De hitte stimuleert de afgifte van BPA van het plastic aan je eten. 

Plastic bakjes, opbergfolie en plastic zakjes kun je ook relatief makkelijk BPA vrij aanschaffen. 

Plastic wegwerpbekertjes vermijden is verstandig omdat ook hier de warmte van koffie of thee de afgifte vergroot. Je kunt ervoor kiezen een eigen BPA vrije beker aan te schaffen en die te gebruiken voor koffie of thee. 

BPA vrij leven met een waterfles

Koop eventueel ook een BPA-vrije drinkfles om je eigen water in mee te nemen zodat dit niet in standaard plastic flessen zit.

Let op de kommen, opbergbakjes en andere goedhoudproducten of kookspullen die je gebruikt. BPA is en blijft een grijs gebied, maar zeker wanneer er sprake is van kanker is het verstandig om alles te doen dat je kunt. Een van die dingen is in dit geval zo veel mogelijk BPA vrije producten aanschaffen.

Tupperware bijvoorbeeld biedt online veel BPA vrije producten aan. 


Hoe wij een BPA vrij leven aanpakten

We namen graag het zekere voor het onzekere. Juist zulke simpele dingen als BPA vrije producten aanschaffen wilden we doorvoeren. Alle kleine beetjes helpen, dat was ons uitgangspunt.

Daarom kochten we BPA vrije water- en drinkflessen van Equa zoals onderstaand voorbeeld. 

BPA vrije water- en drinkflessen van Equa

En we kochten een andere BPA vrije water- en drinkfles van Equa.

BPA vrije water- en drinkflessen van Equa

We schaften ook andere shampoo aan. Dit was trouwens vooral omdat we natuurlijke producten wilden gebruiken en de chemicaliën wilden vermijden, maar ook dit droeg bij. Zoals deze natuurlijke en herstellende shampoo van Weleda.

BPA vrij leven met een natuurlijke en herstellende shampoo van Weleda

Of we kochten de vochtinbrengende shampoo van Hristina.

BPA vrij leven met de vochtinbrengende shampoo van Hristina

En tot slot maakten we ook gebruik van deze herstellende conditioner van Weleda.

BPA vrij leven met de herstellende conditioner van Weleda

Voedingsveranderingen

Met de voedingsveranderingen vielen veel verpakte en bewerkte producten weg, dus dat droeg meteen bij aan meer BPA vrij leven. Mocht je nog niet heel bewust bezig zijn met je voedingsoptimalisaties, kies er dan bijvoorbeeld over om in eerste instantie al je groente vers te kopen. En de blikken en zakken te laten liggen. 

Spullen voor het opbergen of keukengerei werd allemaal vervangen door BPA vrije varianten.

Wel kozen we ervoor om het in het grote geheel te blijven bekijken. De zaken die geen moeite kosten, zoals andere shampoo, ander verpakkingsmateriaal, andere drinkflessen voerden we direct door. Maar we bleven BPA bekijken als een klein onderdeel. Die we serieus namen maar niet onnodig groot maakten. Zo kozen we er bijvoorbeeld wel voor geen probleem te maken als iemand anders eten kookte voor ons in plastic. Of werd af en toe de magnetron gebruikt voor het gemak. 

Vaker niet dan wel, maar we hielden het binnen de grenzen zodat het niet een onnodig ingewikkeld werd.

Praktische tips om BPA vrij te leven

Een aantal merken zijn BPA en chemicaliën vrij. Zoals producten van Esse, Dr. Hauscka en Weleda. Je kunt er daarnaast voor kiezen je eigen verzorgingsproducten te maken van producten als kokosolie, cacaoboter, zeezout, honing, enzovoort. Om natuurlijke gezichtsmaskers en olie te gebruiken om je huid te ondersteunen.

De conclusie over BPA bij kanker

Natuurlijk wil je alles doen dat je kunt. Je lichaam zo goed mogelijk voeden, immuunsysteem maximaal versterken en de kanker verzwakken. Een manier kan zijn om BPA zo veel mogelijk te vermijden. Blijf wel onthouden dat BPA nog niet goed genoeg onderzocht is om keiharde conclusies te trekken. Zie het liever als iets dat je doet ‘voor de zekerheid’. Veel optimalisaties om BPA te vermijden kosten geen enkele moeite. Doe op ieder vlak de details goed en dat kan over het geheel veel verschil maken.

Kies ervoor om plastic te vervangen door BPA vrij plastic. Je shampoo en verzorgingsproducten onder de loep te nemen. Je drinkfles te vervangen door een BPA vrije. En te stoppen met eten opwarmen in een plastic bakje in de magnetron.

BPA vrij leven met een waterfles

En blijf ondertussen het grote geheel zien. Want hoewel alle kleine beetjes kunnen helpen, zijn er grotere zaken die bewezen groter effect hebben op het versterken van je immuunsysteem en het verzwakken van de kanker.

Dingen zoals voeding, immuunsysteem versterking en je mindset bij kanker. Deze dingen delen we naast via alle gratis content op de website en in de interviews, ook in onze Answer to Cancer Quest.


Kanker Holistisch Aanpakken en doen wat in je eigen macht ligt

Om het maximale te doen in het aanpakken van kanker. En alles te doen dat je kunt om holistische kankeraanpak toe te passen. Is Answer to Cancer een perfecte vervolgstap voor je. 

In de training Answer to Cancer doorloop je 5 heel praktische en concrete modules. Waarin we stilstaan bij de 5 pijlers van GOAkanker.nl. Voeding, Immuunsysteem, Mindset, Spiritualiteit en Leiderschap.

In Answer to Cancer krijg je zeer concete acties, zodat je iedere les afsluit met een heldere ‘to do’. Alle acties die je kunt uitvoeren zijn heel eenvoudig in je leven in te bouwen. Praktische handvatten die weinig tot geen extra tijd kosten maar wel je proces ondersteunen.

Wanneer je kanker holistisch wilt aanpakken wil je niet alleen via regulier alle behandelingen aangrijpen. Ook wil je het lichaam zo gezond en fit mogelijk houden. Niet alleen doorloop je daarmee alles dat er op je afkomt makkelijker. Ook werken regulieren behandelingen wanneer je enkele concrete leefstijl optimalisaties doorvoert.

Omdat ieder lijf anders is en iedere situatie een eigen plan nodig heeft, krijg je handvatten en uitleg. Zodat je ontdekt wat voor jou goede keuzes zijn om te maken.

In Answer to Cancer maken we alles zeer concreet, heel begrijpelijk en vooral heel toepasbaar. Er komt al genoeg op je af dus we willen zorgen dat je alles dat binnen je eigen macht ligt, eenvoudig en snel toe te passen is. Zonder teveel gedoe.

Via de afbeelding kom je bij de informatie terecht en kun je ontdekken wat Answer to Cancer voor je gaat betekenen.

Gebruikte bronnen om BPA vrij te leven

1 Toppari J., Larsen J.C. et al., 1996

Over de schrijver
Jeanet is eigenaar van Lifestyle of Business en GOAkanker.nl Sinds de kanker diagnose van haar moeder in 2018 zet zij zich in om de bewustwording rond holistische kankeraanpak in NL te vergroten.Gedurende 2020 is ze in gesprek met investeerders en andere ondernemers om de offline locaties die ze binnen GOAkanker wil opzetten, te realiseren. Ook zal zij, samen met het team van GOAkanker, online het grootste en meest complete holistische kanker educatie platform bouwen.Via onder andere artikelen, interviews en social media maar ook via haar netwerken, zet ze zich iedere dag in om de kanker educatie in NL compleet te maken.
Reactie plaatsen