Ervaringsverhaal over craniosacraaltherapie bij kanker
01 juli 2020 
8 min. leestijd

Ervaringsverhaal over craniosacraaltherapie bij kanker

Een gastblog van Paulien Wolf (52), borstkanker patiënt, veruitgezaaide borstkanker in lever en botten.

Paulien: “Sinds de zomer van 2018 doe ik alles wat in mijn macht ligt. Sinds de kanker geconstateerd is wil ik alles aangrijpen dat ik kan. Voeding, beweging, rust, immuunsysteem. Alles dat ik praktisch kon toepassen.

Mijn interesse ligt sindsdien heel erg bij het sterker maken van het lichaam op natuurlijke manieren. Naast het lichamelijke stuk werkte ik ook al veel aan mijn mindset. Met name enkele sessies bij een hypnotherapeut hielpen me om hierin een begin te maken. Voor die tijd was ik er helemaal nieuw mee. Ook heb ik sinds de sessies bij de hypnotherapeut dagelijks een meditatie sessie opstaan. Ook dit deed ik voorheen nooit. In het begin was het lastig en een beetje ongemakkelijk. Maar nu merk ik hoe veel sterker ik me erdoor voel. Ik leer veel makkelijker alles loslaten als het gaat om meningen van anderen. 

Ik kwam in mijn zoektocht in aanraking met Sietske van de Helpende Hand. Zij doet Craniosacraaltherapie. Een therapie die mij weer nieuwe inzichten en handvatten gaf. Dit keer vooral op het verwerken van dieperliggende patronen en emoties vanuit alles dat ik meegemaakt heb. Omdat het voor mij een fijne manier is om ook dat stuk aan te pakken, deel ik graag mijn ervaringen met je.”

Wat is craniosacraaltherapie? 

Craniosacraal betekent dat de schedel en het heiligbeen samen een eenheid vormen met de hersen- en ruggenmergvliezen (bindweefsel). Hierbinnen bevindt zich hersen- en ruggenmergvloeistof.  Ook in de rest van ons lichaam zit overal bindweefsel, dat als een elastisch web alles met elkaar verbindt. Elke zenuw, elk orgaan, elk bloedvat is bekleed met bindweefsel dat daarmee een bindende factor is in ons lichaam. Het beschermt, geeft steun en houdt alle onderdelen bij elkaar en van elkaar gescheiden.

Essentieel is dat het bindweefsel kan meebewegen tijdens onze bewegingen, zoals lopen, zitten en sporten, werken en zelfs ademen. Daar waar het bindweefsel niet meer voldoende kan meebewegen, ontstaan vroeg of laat problemen.

Allerlei gezondheidsklachten kunnen verstoringen in de beweeglijkheid van het bindweefsel veroorzaken en andersom. Het kan om concrete klachten gaan, maar vaak zijn ze onduidelijk en zit je gewoon niet lekker in je vel. Of je energie sijpelt langzaam maar zeker uit je lijf.

Het uitgangspunt van de craniosacraaltherapie is dat het lichaam het vermogen heeft om zichzelf te herstellen. Net zoals je dat bijvoorbeeld kunt ervaren wanneer je zich heeft gesneden in je vinger en je huid zich herstelt.

Dit natuurlijke proces van zelfgenezend vermogen kan verstoord zijn door een ongeluk of operatie, bij ziekte, stress en emotionele gebeurtenissen van bijvoorbeeld verlies, verdriet, angst en boosheid. Of mogelijk door langdurig gebruik van voeding die minder goed te verteren is door het lichaam.

In deze situatie kan craniosacraal therapie bevorderend werken voor het zelfgenezend vermogen van het lichaam.

De craniosacraal therapeut ziet het lichaam, ziel en geest als een geheel met het bindweefsel als verbindend element. Door dit weefsel van de voeten naar de schedel te volgen, voelt de therapeut waar de verstoringen zitten. Met zachte aanrakingen en subtiele bewegingen bevordert de therapeut het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Dit gaat soms gepaard met een fysieke of emotionele ontlading wat daarna ontspanning als resultaat heeft. Het bindweefsel krijgt weer zijn ruimte en beweeglijkheid waardoor het lichaam de mogelijkheid krijgt weer te gaan herstellen.

Mijn persoonlijke ervaring met de eerste craniosacraaltherapie sessie

De sessie begint met een kop thee en een gesprek: wie ben je, uit wat voor gezin kom je, het hoeveelste kind ben je heb je nare ervaringen gehad in je leven/jeugd?

In dit gesprek ziet en benoemt Sietske al wat dingen die haar opvallen of waar je misschien last van kunt hebben of krijgen. Na een half uurtje merkte Sietske zo ineens bij mij op dat mijn stem zo anders klinkt dan een paar jaar geleden. 

Sietske kent mij vanuit de winkel en vond dat ik altijd zo schor was en daardoor had zij de neiging om bij mij in de buurt steeds haar keel te schrapen. Sietske vond mijn stem nu zo goed/zuiver klinken, niet als een nachtegaaltje maar ach. 

Dit is toch heel bijzonder dat zij dit opmerkt en de uitleg die zij erbij gaf is: jij hebt zoveel opgekropte gevoelens/emoties gehad dat dat op je keelchakra is gaan zitten, maar door wat jij nu doet met alles loslaten en mediteren ed. is die prop weg. En het klopt. Ik praat veel makkelijker en minder hees en vermoeiend. Toch bijzonder dat een vreemde dit opmerkt en dat dus alles wat ik doe qua loslaten zo goed helpt. Dat is het zelf herstellend vermogen van een lichaam, zegt Sietske.

Na het gesprek mag ik op de behandeltafel gaan liggen, Sietske gaat aan het voeteneind zitten en houdt alleen mijn voeten vast. Maar het is het gevoel als ze warmte door mijn hele lichaam laat stromen. Dit gevoel, wat heel ontspannend is blijft zolang zij mijn voeten vasthoudt. Na de voeten legt ze haar handen onder mijn billen met de handpalmen omhoog na een poosje zeg ik tegen haar: “doe jij dat?”“Wat?” 

“Nou het lijkt of je steeds de vingers om de buurt in mijn rechterbil prikt?”

Maar hoe bijzonder, dat deed Sietske niet. Zij had haar vingers daar stil onder mij liggen. Dit is, volgens Sietske, wat er gebeurt in je lichaam als je de vinger op de “zere” plek legt en dat is in mijn geval mijn rechterbil. Daar zit een doof stuk in en dat trekt door naar mijn rechterbeen. 

Door deze behandeling had ik een heel tintelig gevoel door mijn bil en been dat is een poosje gebleven. Later in de middag zat er veel minder spanning in mijn bil en been. Dit is het resultaat van de behandeling om zo alle afvalstoffen af te voeren en dat kan nog wel even doorgaan.

Als laatste behandelde ze mijn schouders door er vlak boven te bewegen met haar handen en af en toe aan te raken om zo het lymfesysteem te stimuleren. Ook dit kwam goed op gang, weer een hele zwaar rust gevend gevoel door de schouders en borstgedeelte en ook hierna het idee dat alles veel ruimer zit.

Na de lichamelijke behandeling ging ze met de aura bezig een heel rare ervaring, zonder dat ze je aanraakt lijkt het toch dat ze je helemaal aftast. Ook via je aura wordt veel ballast afgevoerd en zo door haar gestimuleerd.

Met 14 dagen heb ik weer een afspraak omdat Sietske aangaf dat het lymfesysteem nog wel wat hulp kan gebruiken.

Ik vertelde haar dat als ik de hormoonprikken in mijn billen krijg ik direct een hele chemische smaak in de mond krijg, wat volgens Sietske komt door dat mijn lichaam zo clean is dat dit soort “troep” er direct weer wordt uitgefilterd mede dankzij het vasten wat de afvoer van “troep” heel goed steunt.

Nu 24 uur later voel ik mij lichter en zing ik heel zuiver😊 maar vooral geeft het zo’n goed gevoel dat mijn lichaam, met hulp, alles zelf zo goed kan opruimen zodat ik steeds minder ballast heb.”

Sietske is één van onze experts binnen GOAkanker.nl. Onlangs heeft ze ook in een interview over craniosacraaltherapie meer vertelt over haar werk! Ook kan je het interview middels een video bekijken. 

Kanker Holistisch Aanpakken en doen wat in je eigen macht ligt

Om het maximale te doen in het aanpakken van kanker. En alles te doen dat je kunt om holistische kankeraanpak toe te passen. Is Answer to Cancer een perfecte vervolgstap voor je. 

In de training Answer to Cancer doorloop je 5 heel praktische en concrete modules. Waarin we stilstaan bij de 5 pijlers van GOAkanker.nl. Voeding, Immuunsysteem, Mindset, Spiritualiteit en Leiderschap.

In Answer to Cancer krijg je zeer concete acties, zodat je iedere les afsluit met een heldere ‘to do’. Alle acties die je kunt uitvoeren zijn heel eenvoudig in je leven in te bouwen. Praktische handvatten die weinig tot geen extra tijd kosten maar wel je proces ondersteunen.

Wanneer je kanker holistisch wilt aanpakken wil je niet alleen via regulier alle behandelingen aangrijpen. Ook wil je het lichaam zo gezond en fit mogelijk houden. Niet alleen doorloop je daarmee alles dat er op je afkomt makkelijker. Ook werken regulieren behandelingen wanneer je enkele concrete leefstijl optimalisaties doorvoert.

Omdat ieder lijf anders is en iedere situatie een eigen plan nodig heeft, krijg je handvatten en uitleg. Zodat je ontdekt wat voor jou goede keuzes zijn om te maken.

In Answer to Cancer maken we alles zeer concreet, heel begrijpelijk en vooral heel toepasbaar. Er komt al genoeg op je af dus we willen zorgen dat je alles dat binnen je eigen macht ligt, eenvoudig en snel toe te passen is. Zonder teveel gedoe.

Via de afbeelding kom je bij de informatie terecht en kun je ontdekken wat Answer to Cancer voor je gaat betekenen.

Over de schrijver
Jeanet is eigenaar van Lifestyle of Business en GOAkanker.nl Sinds de kanker diagnose van haar moeder in 2018 zet zij zich in om de bewustwording rond holistische kankeraanpak in NL te vergroten.Gedurende 2020 is ze in gesprek met investeerders en andere ondernemers om de offline locaties die ze binnen GOAkanker wil opzetten, te realiseren. Ook zal zij, samen met het team van GOAkanker, online het grootste en meest complete holistische kanker educatie platform bouwen.Via onder andere artikelen, interviews en social media maar ook via haar netwerken, zet ze zich iedere dag in om de kanker educatie in NL compleet te maken.
Reactie plaatsen