Interview met Sietske Osinga over emotionele blokkades en fysieke problemen vinden met craniosacraaltherapie
01 juli 2020 
24 min. leestijd

Interview met Sietske Osinga over emotionele blokkades en fysieke problemen vinden met craniosacraaltherapie

Vandaag heb ik het genoegen om met Sietske Osinga van praktijk De Helpende Hand te spreken. Sietske is expert in het vinden en opheffen van emotionele blokkades die achter fysieke problemen liggen. Dat doet ze o.a. met craniosacraaltherapie. In dit artikel kan je lezen welke kennis Sietske deelt. Ook kan je het interview middels onze YouTube-video bekijken.

Of je kan het interview met Sietske Osinga hier als audio beluisteren. 

Op haar website schrijft Sietske heel erg mooi: Mijn ervaring is dat klachten of ziektebeelden nooit op zichzelf staan. Er is vrijwel altijd iets aan voorafgegaan. Iets wat dieper gaat en heel wezenlijk is voor je. Daarom ga ik altijd opzoek naar de rode draad in jouw leven. Wat draag je mee aan oud zeer wat “vergiftigt” jou? Hoe was jou start in het leven? Uit wat voor nest kom je? Deed je ertoe? Werd je emotioneel ondersteund? Of was je vooral de (hulp)gever? Ik probeer helder te krijgen wat er zich achter het verhaal afspeelt.

 

Jeanet:

In het interview deelt Sietske prachtige en hele waardevolle handvatten om een kijkje te nemen wat emotionele blokkades kunnen zijn bij je en hoe je deze kunt aanpakken zodat je ook fysiek herstel op emotioneel vlak kunt gaan ondersteunen. Sietske van harte welkom zou jij jezelf kort willen voorstellen?

Sietske:

Mijn naam is Sietske Osinga ik heb mijn eigen praktijk: De Helpende Hand in IJhorst, dat is vlak bij Meppel en sinds dit jaar ook een neven vestiging in Warnsveld vlak bij Zutphen.

Ik ben van origine fysio therapeute, maar ik merkte op een gegeven moment ook dat ik, naar aanleiding van een burn-out zelf dat ik heel veel kon voelen. Dat ik heel helder hoog voelend was en ik kwam zelf, door die burn-out in contact met die craniosacraaltherapie. Dat was voor mij geweldig.

Craniosacraaltherapie is een hele fijne, fijngevoelige therapie vorm die ook heel zacht is. Je raakt daarbij de mensen wel aan, maar datgene wat er dieper zit bij de mensen, het verborgene wat in het onderbewustzijn zit, dat komt als het ware meer naar de oppervlakte.

Het gebeurt dan al heel snel dat ik op die manier zowel fysiek blokkades dus bv: dat kan zijn dat er in de rug blokkades zijn fysiek blokkades die voel ik heel goed via fascie. Ik werk ook via fascie dat zijn de bindweefsel structuren rondom spieren rondom botten in buikholte rondom de inwendige organen. Dat is allemaal met elkaar verbonden. Als je ergens vasthoudt aan het lichaam en ik ga er op inzoomen voel ik waar het problematische gebied is. Tevens voel ik zelf vaak, ik krijg door wanneer er onverwerkte emoties zijn dat komt automatisch bij mij boven, maar ook bij diegene die bij mij op de behandeltafel ligt.

En zo ga ik aan de slag en geleidelijk aan komt tijdens elke behandeling er laagje voor laagje af en zo komt iemand uiteindelijk dichterbij zijn kern.

Wanneer een hele laag emotionele blokkades afgepeld zijn dan voelt iemand ook steeds duidelijker; hé, ik merk ook steeds duidelijker waar ik energie door krijg of waar ik enthousiast door word of waardoor ik in een flow kom en dat is de bedoeling.

Er zijn treden. Onder die lagen emotionele blokkades zitten vaak ook lagen van talenten en capaciteiten en onvervulde verlangens, onvervulde wensen. Die zijn wel heel wezenlijk want daar ben jij mee op aarde gekomen en dat is jou opdracht hier op aarde. Dus wanneer je daar uiteindelijk bij kunt komen ja, dan ben je al heel ver. Dan komt iemand veel meer in zijn kracht. Iemand krijgt veel meer eigenwaarde, zelfvertrouwen en die voelt zelf, het gaat heel vaak om het voelen, die voelt zelf wat voor richting hij moet opgaan en dat is mijn intentie bij de mensen.

Jeanet:

Prachtig echt heel erg mooi en we zullen hier ook zo meteen de diepte mee ingaan want het is natuurlijk heel interessant en belangrijk om heel goed je eigen flow, als we dat even zo noemen te kunnen voelen. Daarvoor moet je eerst door die laagjes heen als het ware voordat we daar de diepte mee ingaan. Zou jij kunnen uitleggen waarom het zo belangrijk is dat je bij je eigen weg komt? Dat jij je energie meer gaat voelen stromen. Dat die blokkades weg gehaald worden. En wat het voor negatieve invloed kan hebben op jouw gezondheid als je ze wel laat zitten?

Sietske:

Dat blijkt uit de ervaring die ik heb met tal van mensen maar ook aan mijzelf. Ik heb heel veel dingen altijd zelf doorleeft en doorvoelt en ik merk wanneer je langere tijd blokkades hebt zij het fysiek, maar vooral ook emotionele blokkades. Dan ga je automatisch in je hoofd zitten en dan ga je dingen in alle dag en voor je werk en voor je partnerschap en voor je gezin. Je gaat dat veel meer bedenken, je gaat dat allemaal rationaliseren en van uit je hoofd ga je oplossingen bedenken.

Maar op de lange duur is dat niet goed en mensen kunnen daardoor uitgeput raken oververmoeid in een burn-out komen of andere soorten klachten krijgen. En die onbewuste blokkades kunnen tegelijkertijd onbewuste emoties zijn waar je dus niet helemaal helder van bent. Die je niet helder hebt. Die gaan op den duur een soort van sudderen en die kunnen tot ziektebeelden klachten lijden.

Dus als je leert toch iedere keer bij je gevoel te blijven dus dieper in je lijf zakt en voelt wat er ieder keer aan de hand is, dan ben je al heel ver. Het gaat iedere keer gewoon weer om het voelen. Niet met je hoofd beredeneren maar voelen aan emoties wat er speelt zonder daarin te verzinken. Maar voelen dat je bv een bepaalde dag erg verdrietig bent of erg boos bent of erg gefrustreerd.

En dat je dat bij name ook leert bij jezelf te houden. Wij zijn geneigd om het eigenlijk altijd te projecteren op een situatie of op een andere persoon. Maar dat is iets, die situatie of die persoon die triggert dat wel die raakt iets bij jou, maar het probleem zit in jezelf en dat je je er dus van gewaar wordt. Maar dat je een bepaalde periode boos bent, en daar is niks mis mee, wanneer je dat continu een beetje observeert als het ware, daar bij blijft, dat niet weg duwt, maar het gewoon aanneemt dat wat er is. Dan gaat die boosheid op een gegeven moment weg of je herinnert je weer aan situaties van vroeger. Want vaak is het gelinkt aan vroeger aan situaties uit je jeugd. Uit de vroegste jeugd. En dan kun je je misschien herinneren wat er in je jeugd gebeurd is waardoor jij heel snel iedere keer weer boos wordt en een kort lontje hebt. Het heeft altijd een oorzaak. Vandaar dat ik ook heel vaak weer terugga naar iemands jeugd dat vind ik heel belangrijk zal ik daar een beetje op verder gaan?

Jeanet:

Ja, zeker

Sietske:

Ik vraag ook altijd aan mensen uit wat voor soort gezin ze komen. Uit wat voor soort nest, of het hoeveelste kind ze waren, hoeveel kinderen er waren, of je emotioneel ondersteund werd of je er toe deed, of je gezien werd of je gehoord werd. Wat voor soort rol je had binnen dat gezin. Dat kan heel divers zijn. Het maakt soms erg veel uit. Kom je uit een groot gezin ,of je de jongste bent ,of de oudste, dat is wel wezenlijk en heel vaak nemen kinderen zeker de heel gevoelige kinderen nemen dan ook nog eens een keer patronen over van de ouders.

Omdat ouders soms dingen ook niet opgelost hebben, die hebben ook weer hun rugzakjes, en die patronen nemen vaak, zeker de gevoelige kinderen dat over. En wat ik daarvoor zei het maakt uit als je de oudste of de jongste of de middelste, dat je altijd hebt moeten schipperen met iedereen rekening houden dat gebeurt ook, dat gaat dan als het ware. Je bent geneigd als mens zijnde dat je je aanpast. Je gaat je aanpassen en dan krijg je wat je noemt patronen. Je hebt altijd een bepaalde manier van gedragen in bepaalde situaties. En dat zie je later weer terug op je werk in je relatie, in relaties met vrienden of tot vriendinnen. Of dat je iemand bent die heel graag helpt of altijd graag mee aanpakt. Of dat je je een beetje laat ondersneeuwen door mensen die altijd het hoogste woord hebben bv. Dat herken je altijd weer terug in je patroon. Maar dat komt vaak uit je vroegste jeugd. Daar ga ik dus ook altijd naar opzoek; hoe zit dat bij jou dat komt er vaak wel uit.

Jeanet:

En als we dat ook gaan vertalen naar de fysieke ziektebeelden, we hebben hier natuurlijk de doelgroep kanker, maar je hebt ook heel veel fysieke klachten. Misschien zelfs een simpele rugpijn. Er wordt vaak, ook zeker bij borstkanker, gelinkt aan bepaalde emoties. Betekent dat ook als jij daar naar kijkt, zie jij daar ook patronen in bij mensen? ‘Rugpijn heeft vaak dit als gevolg’ kun jij daar verbanden in trekken?

Sietske:

Ja, je kunt er algemene verbanden in trekken. Ik probeer tegelijkertijd niet helemaal te generaliseren. Elke persoon is voor mij zeker uniek daar wel van uitgaande. Ik kijk per persoon daarom wil ik altijd per persoon het hele plaatje weten van iemand. Wat heeft er zich afgespeeld. In zijn algemeenheid kun je wel zeggen; bv bij rugpijn, je kunt in overdrachtelijke zin zeggen dat iemand moeite heeft om zich staande te houden. Of die moet heel veel lasten dragen. Dat kan dan lage rugpijn veroorzaken of ook nekpijn dat iemand veel te dragen heeft. En sommige mensen zijn dat ook weer vanuit patronen vanuit hun jeugd. Ze zijn gewend om dat te doen dat ze altijd hard moeten aanpakken dat ze er iets voor moeten doen om als het ware liefde te krijgen. Weet je, dat soort mensen willen heel graag iets doen. Die gaan maar door soms zonder te voelen waar hun grenzen zijn die voelen dus niet hun grenzen. Maar die willen altijd toch op een bepaalde manier gezien worden en ertoe doen, hun steentje bijdragen. Dus dan gaan ze over hun grenzen en zo ontstaan vaak dus klachten.

Jeanet:

Het is ook zo belangrijk voor mensen om echt te beseffen dat wat je ook hebt, kleine dingetjes grote dingen in je lichaam dat die emoties onlosmakelijk verbonden zijn daarmee. Als we daar ook eens op ingaan: Wat gebeurt er als mensen zich constant blijven aanpassen naar die omgeving omdat ze dat gewend zijn? Omdat dat vroeger moest? Dingen die voor hen niet ideaal zijn, dingen die als het ware afwijken van hun pad hier, wat gebeurt er met hen?

Sietske:

Op de duur, maar dat kan wel pas op volwassen leeftijd zijn als dat gebeurt. Op den duur raken mensen uitgeput, op gebrand of het kan ook zijn dat mensen depressief raken of angsten krijgen of dus andere soort ziektebeelden ontwikkelen. Dat is heel divers en dat hangt een beetje af van in wat voor situatie die persoon op volwassen leeftijd ook weer is beland. Met wat voor soort partner die te maken heeft gekregen, is die partner ondersteunend naar diegene toe of lijkt die partner weer op de vader of moeder die die had, dus zo een beetje.

Jeanet:

Eigenlijk is het, en dat klinkt misschien een beetje moeilijk te bevatten, maar ik denk dat welk ziektebeeld dan ook het een heel belangrijk moment is om stil te gaan staan, om een stapje naar achter te doen en te kijken ‘goh.. wat zijn nou de dingen die ik emotioneel onderdrukt heb en wat zijn nou de dingen die ik daardoor hebben kunnen ontstaan?’ Zodat je ook echt kunt leren of eigenlijk, de weg die niet zo goed voor je werkt kunt loslaten en de weg die voor jou bedoeld is te omarmen.

Sietske:

Ja, ik moet zeggen sommige mensen vinden dat heel erg lastig. Ik kan even een voorbeeld noemen; ik heb nu heel lang een vrouw onder behandeling gehad die slikte al meer dan 25 jaar antidepressiva en toen ze bij mij kwam was ze eigenlijk al een heel klein beetje zelf, vanuit zichzelf die antidepressiva aan het afbouwen en zij vertelde mij zo in de loop van die behandelingen dat er altijd als kind, en zij benoemde dat heel mooi: Als kind werd er altijd op gepaste wijze misbruik van haar gemaakt. Door haar beide ouders zonder dat die zich daar bewust van waren. De vader had zijn eigen gedragingen en karakter en de moeder ook de vader was eerder dominant. Die was heel erg aanwezig en de moeder een beetje angstig en wat onderdanig. En zij schipperde daar altijd tussen in. Ze had dus al als kind het gevoel dat ze daartussen in moest schipperen dus zij paste zich altijd aan en probeerde altijd thuis de harmonie te bewaren. Altijd maar weer en dat gedrag heeft ze altijd meegenomen ook in haar relatie. Die relatie, ze is geloof ik op 14/15-jarige leeftijd met haar partner in aanraking gekomen en dat was ook iemand die leek wel wat op haar vader. Op een bepaalde manier in zijn gedrag. En hij bleek ook wel heel goed voor haar te zorgen. Maar zij heeft zich toch ook, ze kon wel tegen hem aanleunen gedeeltelijk had ze ook weer niet heel veel te zeggen. En zij had bij zichzelf besloten, moet je nagaan op 14/15-jarige leeftijd ik ga eerst maar eens met hem trouwen en als ik dan een jaar of 45 ben dan kijk ik wel als ik alsnog van hem wil scheiden.

Jeanet:

Wauw!

Sietske:

Ja die mevrouw is nu inmiddels 68 ongeveer hé dus dat, je moet ook de tijd zien waarin zich dit afspeelde. Zij is dus getrouwd en heeft zich ook in haar relatie, terwijl die man niet dominant was hoor trouwens niet vervelend dominant. Ze heeft zich continu aangepast, maar ook aangepast op haar werk, naar haar inmiddels kinderen toe en altijd er zijn voor een ander. Maar niet voor zichzelf. Uiteindelijk raakte ze dus depressief, slikte antidepressiva en toen wij gezamenlijk met dat probleem aan de slag gingen toen heeft ze ook heel veel moeten huilen. Heel veel emotie kwam er los. Heel veel verdriet ook. Angsten. En tegelijker tijd besefte ze ook onder tussen dat zij zich altijd had aangepast dat zij altijd diegene was die hulp gaf aan volwassenen notabene.

En dat heeft haar heel veel energie gekost en waardoor ze dus op een gegeven moment depressief werd, maar ook angsten kreeg. Ze kreeg ook heel veel angsten tegelijkertijd met het afbouwen van die antidepressiva ik liet het, ze deed het met name zelf, maar heel minimaal. Maar ze had alsnog wel contact met de huisarts hoor dat zeer zeker, maar het heeft heel veel doorzettingsvermogen gevergd. En zij voelde op een gegeven moment toch ook dat ze toch meer voor zichzelf wilde opkomen. Dat zij ook dingen voor zichzelf wilde doen het was zelf op een bepaald moment moeilijk om tegen haar dochters te zeggen: nu pas ik eens een keertje niet meer op ik wil niet aldoor de grootmoeder zijn die oppast. Maar dat koste haar heel veel moeite. Maar toch heeft ze dat geleerd stapje bij stapje. En ze komt nu nog af en toe het is gewoon een veel zelfstandiger een veel zelfbewustere vrouw geworden. Ze voelt steeds beter haar grenzen, durft die ook veel beter aan te geven, doet dat wel door goed in gesprek te blijven met vriendinnen. Maar ook met haar partner en haar dochters en dus door iedere keer weer te voelen bij zichzelf wat er speelt en wat ze nodig heeft. Iedere keer weer, wat heb ik nodig waar heb ik behoefte aan, wat gaat ervoor mij niet goed, wat voelt niet goed. En dat blijft denk ik een levenslange weg, maar als je jezelf dat op een gegeven moment aanleert, aanwent, dan heb je heel veel gewonnen en doe je je er zelf heel veel goeds mee.

Jeanet:

Ja, enerzijds wil je blijven beseffen ‘er gaan iedere dag eigenlijk nieuwe blokkades ontstaan of je laat ze direct weer los of je kropt ze op of je stopt ze weg’. En zeker als het gaat over het hebben van een ziekteproces, of het nou net is of al heel lang. Dan wil je enerzijds de oude troep, laten we het even zo noemen er uitgaan werken en anderzijds heb je ook nieuwe dingen van het proces waar je nu in zit. Dus het is denk ik ook zeker hierin niet alleen het fysieke stuk, maar juist de emoties die allemaal vrijkomen in het ziek zijn. Het is ontzettend belangrijk en als we daar nou op inspringen hé: We zien nu hoe belangrijk dat is om dat los te laten om eigenlijk jezelf op te schonen ook op emotioneel gebied. Wat is een eerste stap in gaan voelen en zien en te herkennen wat jouw blokkades zijn? Want je moet ze natuurlijk eerst zien voordat je ze überhaupt kunt gaan oplossen…

Sietske:

Het is heel erg bepalend als jijzelf de bereidheid hebt de intentie, om hier iets in te willen veranderen. Dat is het meest belangrijk. Dat moet je helemaal zelf willen, dat is denk ik het allerbelangrijkste en ik denk dat je eigenlijk dan een heel deskundig iemand om hulp moet vragen. Want helemaal alleen dit op te lossen is bijna niet te doen. Je hebt daar tools handvatten voor nodig en ondersteuning ook als het wat moeilijker gaat. Dat je een beetje gedragen wordt. Dat je ruggensteun hebt. Maar de intentie, de bereidheid daar moet het mee beginnen. Dat jij hier echt iets aan wilt veranderen. Dat je ook voelt ja, waar sta ik eigenlijk in het geheel ik wil ook een keertje er wel voor mijzelf zijn. Dat soort zaken. Als dat begint te spelen, als dat begint op te borrelen dat is het moment denk ik om dan stappen te gaan zetten.

Jeanet:

En wat zijn daarin stappen, je kunt naar verschillende mensen toe o.a. naar mensen zoals jij. Zijn er ook nog andere manieren van waar jij zegt: goh dat is heel goed om naar sessies daarvan toe te gaan kun je het dan ook bv. hebben over meditaties? Zelf ben ik vorige week naar een ashram geweest, hier in Bali waar ook heel veel emoties eruit gewerkt werden met shake meditaties wat zijn allemaal manieren qua stappen die je zou kunnen zetten?

Sietske:

Je hebt op zich natuurlijk veel mogelijkheden mensen kunnen naar een psycholoog of een psychotherapeut gaan of inderdaad lijfelijk gezien wat jij doet, meditatie gaan doen of ineen groep gaan waar meditaties gedaan worden. Of mindfulness. Of ook al wanneer je gaat beginnen met yoga of tai chi of dat soort zaken dan ben je al energetisch op een fijnere manier met jezelf bezig. En qua verdere deskundige hulp craniosacraal therapeuten werken hier heel verfijnd mee. Homeopaten vind ik ook altijd heel bijzonder. Ik zit verder even te denken. Nou, wat ik ook weet bv in Nederland heb je biologica Nederland ik weet niet of jij daar wel eens van gehoord hebt? Dat is www.biologica.nl dat is ook een manier die kijkt wat betreft hoofdzakelijk het kanker gedeelte. Die kijken op een hele specifieke manier naar kanker  wat daar de oorzaak van is. En dat is n.a.v. dat is bedacht door een Duitse arts Geert Hamer die heeft dat in werking gesteld. In Duitsland zelf heet het: Germaanse geneeskunde, maar hier in Nederland zijn Hongaarse mensen o.a. één Hongaarse vrouw die heeft het als zijnde biologica naar Nederland gebracht. Daar krijg je ook heel veel informatie over allerlei ziektebeelden en de conflicten daarachter dus daar zou je ook naar toe kunnen gaan.

Jeanet:

Ja, ik denk dat, enerzijds voelen en ervaren wil ik er al wat mee en daarna gaan kijken enerzijds wat komt er op je pad en wil je daar iemand voor wil je daar een groep voor? We zullen straks aan het eind ook even gaan bespreken als mensen met jou een stap willen zetten wat ze kunnen doen. Maar ik ben eerst nog benieuwd: Je deed een hele mooie uitspraak toen wij elkaar voor he eerst spraken en dat was de uitspraak: “Niet goed letten op een goede en gezonde voeding is zeker niet gunstig, mijn ervaring is echter dat geduurde langere tijd wegdrukken van onverwerkte emoties nog veel giftiger is en op den duur klachten en ziektes kan veroorzaken. Het blijft belangrijk ze onder ogen te zien.” Kun je daar nog wat dieper op in gaan?

Sietske:

Ja, dat is ook weer aan de hand van mij eigen ervaringen en ervaringen die ik heb gemaakt met cliënten en ook boeken die ik daar over gelezen heb. Dat blijkt dat wanneer iemand langdurig angsten heeft of langdurig heel erg boos is of depressieve klachten heeft. Dan gebeurt er iets in het lichaam. Ook zelf al op celniveau waardoor allerlei natuurlijke processen, die normaal gesproken gewoon door zouden gaan, dat die stagneren. En dat er cel mutaties kunnen ontstaan en dat dus daardoor, er komt minder zuurstof in een bepaald gebied ontstaat. We noemen dat bij craniosacraal therapie: verdichtingen. Dus een bepaald gebied wordt als het ware een soort klomp en kan niet meer mee bewegen met de rest van het weefsel. En als dat gebeurt, daar waar verdichtingen zijn waar het weefsel niet meer goed doorbloedt wordt en dat kan echt door langdurig onverwerkte emoties. Dan gaan daar op een gegeven moment ziektes ontstaan. Het verandert de doorbloeding en daar kunnen ziektebeelden ontstaan.

Jeanet:

Ik vind het zo interessant, ik denk echt dat wel 80/90 % van de mensen onderschat dat je niet alleen eten en drinken in je lijf stopt, maar alles van buitenaf alle gesprekken die je hoort alle gedachtes die je hebt de dingen die je leest, het is van wezenlijk belang om daar op te letten.

Sietske:

Ik probeer nu ook zoveel mogelijk voor mijzelf ook elke dag te beginnen met een heel goed gevoel een blij gevoel dat ik in blijde verwachting ben van wat de dag mij zal brengen. Maar ook probeer ik ten opzichte van personen die ik ontmoet ook mijn gedachten en gevoelens zo zuiver mogelijk te houden.

En ieder keer ten aanzien van handelingen en ook woorden, emoties en gedachten zo zuiver mogelijk te houden. Dat werkt heel goed door op je eigen lichaam en op je energieveld en op je aura. Ik woon hier op een park. Wanneer ik hier opgewekt rondloop en ik voel me goed en ik ga ook op die manier mensen begroeten, dan werkt dat ook door op mijn omgeving. Maar wanneer ik wrok tegen iemand zou hebben dan krijg je dus ook al in jezelf een soort van kramp ergens. Een soort verkramping en de omgeving gaat dat ook merken dat straal je ook uit onbewust.

Jeanet:

Dat is ook mooi om even op in te haken. Als je iemand tegenkomt en die hoeft niet eens een chagrijnig gezicht te hebben perse, maar je voelt of iemand er lekker inzit of niet en dat voelt je eigen lichaam natuurlijk ook.

Sietske:

Jazeker!

Jeanet:

Als we daar ook nog eens naar kijken, heel even een klein stapje; Ik denk dat het ook heel belangrijk is om te beseffen dat het geen hele grote dingen hoeven zijn. Zoals mensen die heel erg vanuit een depressie komen of heel ongelukkig zijn geweest tot nu toe: in hun relatie of in hun werk die hebben een soort van “logisch” momentje van ‘o, ja ik zie dat dit mij pijn gaf, dat ik dingen wegstopte’. Maar het kunnen natuurlijk ook hele kleine nietszeggende dingen zijn die wel opbouwen en uiteindelijk die blokkades gaan veroorzaken?

Sietske:

Ja, en om even nog op die depressie terug te komen, goed dat je dat even zei. Het is ook niet de bedoeling en het is ook niet mogelijk dat je in weinig behandelingen bv. of in een kort tijdsbestek er helemaal vanaf bent. Maar je moet je realiseren waar je uiteindelijk, door je jouw rode draad in het leven waarin je uiteindelijk bent beland. Wat de oorzaak daar van was. Maar als je dan gedurende de behandelingen, gedurende dat proces, op een gegeven moment ook als eens bv. af en toe echt boos wordt. Erg boos juist op je partner of op je omgeving ,dan is dat ook gunstig voor bv mensen die langere tijd depressief zijn, die zich altijd maar aanpassen. Of altijd maar aangepast hebben. En die dan opeens op een bepaalde dag erg boos worden, dan is dat een enorme stap vooruit.

Zo moet je het ook zien, sommige emoties zijn juist in het proces even heel gunstig want dat is een teken dat er beweging inzit. En dat er vooruitgang inzit. Dus na een depressie, wanneer iemand heel boos wordt of iemand gaat heel goed zijn grenzen aangeven. Dan klap ik in mijn handen, dan ben ik hartstikke blij dat dat gebeurd is. En het is dan weer de bedoeling dat iemand niet daarin blijft hangen natuurlijk. Maar soms worden juist die hele zachte mensen die of een burn out krijgen of depressief of heel gevoelige mensen. Die hebben ook een het idee dat je helemaal nooit boos mag zijn ofzo. Maar dat mag zeer zeker. Je mag wel degelijk want wij blijven mensen. Je mag wel degelijk emoties voelen en hebben maar je moet je er niet mee identificeren. En dat mag niet heel langdurig altijd maar blijven. Dan is het pas ongunstig.

Jeanet:

Ja, dus eigenlijk gewoon die stroom van emoties houden en ook als we dan bijvoorbeeld kijken naar een diagnose als kanker als je moet huilen, huil. Als je kwaad bent, wees kwaad laat het eruit.

Sietske:

Absoluut heel belangrijk. En hoe de omgeving daar dan op reageert, nou het zei zo. Dat is dan weer hun probleem. Het is belangrijk dat je emoties laat stromen. Dat betekent het woord emotie ook eigenlijk; energie in beweging.

Jeanet:

O, ja mooi dat is misschien ook wel een hele mooie een concrete om het af te ronden; willen we zorgen dat je die emotie laat stromen. Dan wil je vooral niet jezelf onderdrukken daar komt het eigenlijk dan op neer. Dus wat je ook ervaart wat je ook voelt; bespreek het of jank of schreeuw of boks het eruit doe er wat mee. Doe dat gepast hé dat boksen niet tegen iemand aan wellicht, maar ergens in een sportschool ofzo, maar laat het stromen.
Zou jij ook richting kunnen geven? Je had al aangeven de verschillende werkwijzen die jij gebruikt? Dat het altijd, en daar ben ik het helemaal mee eens, altijd aan te raden is om hulp in te schakelen van mensen die jou echt begeleiden zodat je niet vast blijft zitten in. Nou ja dingen die niet voor je werken kun jij wellicht afsluiten met een aantal praktische stappen, ook als mensen met jou de diepte in willen gaan; wat kun jij ze bieden en waar kunnen ze meer over jou vinden om een vervolg stap te zetten?

Sietske:

Ja, ik zou mensen aanraden om idd hulp te gaan zoeken. Maar toch ook wel naar buiten gaan en dingen voor zichzelf te gaan doen waar jij heel erg blij van wordt. En die jou tegelijkertijd ook goed doen zoals dus; yoga, meditatie, mindfulness dat soort dingen. Dus mensen ook opzoeken die jou voeden, waar jij een blij gevoel van krijgt waar jij het gevoel van krijgt ‘o, hier vind ik herkenning dit doet mij iets’. Dus toch de stap wagen en dat is geen nederlaag ofzo toch de stap te gaan wagen om hulp te gaan zoeken.

En ik ben diegene, ik ga dus niet alleen coachen, ik behandel heel holistisch. Dat wil zeggen: ik behandel niet alleen via begeleidende gesprekken. Dat doe ik zeer zeker ook inzicht geven, maar met name ook via die craniosacraal therapie werk ik ook via het lijf. Want in gesprekken heb je niet altijd door dat er ook nog iets anders verborgens is. En dat krijg ik vaak aangereikt via het lijf. Ik ben heel erg overtuigd van mijn eigen behandelmethode omdat ik het effect zo heel erg gezien heb. Dat je dan heel erg met het totale plaatje bezig bent en dat je alle verborgen stukjes ook gelijk meteen meeneemt. Het is vaak gebeurt dat iemand toch nog weer terecht kwam bij een stukje uit de jeugd wat dan spontaan opborrelde en wat we in het gesprek daarvoor niet hadden opgemerkt. En daar heb ik op mijn eigen site ook diverse blogs over geschreven over diverse thema’s zo gaande weg. Daar mogen mensen gerust op kijken mijn website heet: www.praktijkdehelpendehand.nl aan elkaar geschreven. Daar staat veel informatie op en ook verschillende blogs die gedeeltelijk ook weer over dit thema gaan. En daar staat verder alle info op hoe mensen in contact met mij kunnen opnemen.

Jeanet:

Hele goeie hoe jij benoemt het is juist een hele krachtige stap om hulp te zoeken en om daarin het vervolg te willen aangaan. Dus samenvattend: laat die emoties er zijn laat ze in “motie” zijn. Wat je ook al heel mooi benoemde. Zorg ervoor dat je eigenlijk simpelweg accepteert dat dit is hoe jij je voelt en dat dat helemaal oké is.

En om die diepere stukken waar je misschien helemaal niet van weet dat je er last van hebt naar boven te halen, daar voor is het inderdaad een hele mooie vervolg stap in eerste instantie op jouw website in de artikelen. Daar staat alle info op en ik denk dat we in dit interview toch de aller belangrijke stap gezet hebben en dat is: de bewust wording dat je niet alleen dingen eet en drinkt die in je lijf komen, maar alles om je heen wat je denkt hoe je op gegroeid bent heeft een immense impact op je fysieke lichaam. Sietske, ik wil jou ontzettend bedanken voor deze inzichten voor alle handvatten en alle waarden dit gaat mensen absoluut verder helpen.

Sietske:

Heel graag gedaan en jij ook dankjewel!

Meer over Sietske en haar werk op www.praktijkdehelpendehand.nl

Kanker Holistisch Aanpakken en doen wat in je eigen macht ligt

Om het maximale te doen in het aanpakken van kanker. En alles te doen dat je kunt om holistische kankeraanpak toe te passen. Is Answer to Cancer een perfecte vervolgstap voor je. 

In de training Answer to Cancer doorloop je 5 heel praktische en concrete modules. Waarin we stilstaan bij de 5 pijlers van GOAkanker.nl. Voeding, Immuunsysteem, Mindset, Spiritualiteit en Leiderschap.

In Answer to Cancer krijg je zeer concete acties, zodat je iedere les afsluit met een heldere ‘to do’. Alle acties die je kunt uitvoeren zijn heel eenvoudig in je leven in te bouwen. Praktische handvatten die weinig tot geen extra tijd kosten maar wel je proces ondersteunen.

Wanneer je kanker holistisch wilt aanpakken wil je niet alleen via regulier alle behandelingen aangrijpen. Ook wil je het lichaam zo gezond en fit mogelijk houden. Niet alleen doorloop je daarmee alles dat er op je afkomt makkelijker. Ook werken regulieren behandelingen wanneer je enkele concrete leefstijl optimalisaties doorvoert.

Omdat ieder lijf anders is en iedere situatie een eigen plan nodig heeft, krijg je handvatten en uitleg. Zodat je ontdekt wat voor jou goede keuzes zijn om te maken.

In Answer to Cancer maken we alles zeer concreet, heel begrijpelijk en vooral heel toepasbaar. Er komt al genoeg op je af dus we willen zorgen dat je alles dat binnen je eigen macht ligt, eenvoudig en snel toe te passen is. Zonder teveel gedoe.

Via de afbeelding kom je bij de informatie terecht en kun je ontdekken wat Answer to Cancer voor je gaat betekenen.

Over de schrijver
Jeanet is eigenaar van Lifestyle of Business en GOAkanker.nl Sinds de kanker diagnose van haar moeder in 2018 zet zij zich in om de bewustwording rond holistische kankeraanpak in NL te vergroten. Gedurende 2020 is ze in gesprek met investeerders en andere ondernemers om de offline locaties die ze binnen GOAkanker wil opzetten, te realiseren. Ook zal zij, samen met het team van GOAkanker, online het grootste en meest complete holistische kanker educatie platform bouwen. Via onder andere artikelen, interviews en social media maar ook via haar netwerken, zet ze zich iedere dag in om de kanker educatie in NL compleet te maken.
Reactie plaatsen