Waarom koud warm therapie bij kanker aan te raden is
05 maart 2020 
10 min. leestijd

Waarom koud warm therapie bij kanker aan te raden is

Een duik in het koude water tijdens de nieuwjaarsduik. In een ijsbad gaan zitten met Wim Hof. Het klinkt allemaal misschien wat overdreven. Totdat we ontdekken wat koud/warm therapie voor je gezondheid doet. Op dat moment zie je dat het niet overdreven is. Maar een van de beste dingen die je iedere dag voor je lijf en gezondheid kunt doen. Zeker wanneer er sprake is van kanker en je alles wilt doen dat je kunt om dat te lijf te gaan.

Dit ga je lezen over koud warm therapie 

 1. Wat doet koud warm therapie voor je gezondheid en tegen kanker?
 2. Stimuleer de afvoer van gifstoffen bij kanker
 3. Koud / warm douchen bij kanker
 4. Verschillende soorten koud warm therapie
 5. Bijkomend voordeel van wisseldouches
 6. IJsbaden in plaats van koud douchen
 7. Hoe pas je koud / warm douchen toe?
 8. Koud warm therapie in je leefstijl toevoegen bij kanker aanpakken
 9. Kanker Holistisch Aanpakken en doen wat in je eigen macht ligt
 10. Gebruikte bronnen voor koud warm therapie

Wat doet koud warm therapie voor je gezondheid en tegen kanker?

Je bloed wordt constant door je lichaam gepompt. Daar hoef je niet over na te denken en niks extra’s voor te doen. Wanneer je je lijf blootstelt aan kou, bijvoorbeeld door koud te douchen. Wordt er extra snel bloed naar je organen gepompt. Het voordeel daarvan is dat het functioneren van de organen en de zuurstoftoevoer verbetert. 

De circulatie in je lichaam is een belangrijk onderdeel van gezondheid. Naast ons bloed dat rondgepompt wordt hebben we ook een lymfesysteem waarin het lymfevocht rondgepompt moet worden.

Onze lymfe zijn het systeem in ons lichaam dat alle gifstoffen uit het bloed houdt. Maar de lymfe heeft extra ondersteuning nodig om optimaal te stromen omdat het niet een pomp heeft, zoals het hart.

De lymfe voorkomt dat ons lijf vergiftigd wordt. Wanneer ze overladen worden met gifstoffen of wanneer ze de afvoer niet volledig meer kunnen regelen omdat er delen weggehaald zijn. Ontstaat er een probleem, raken ze vaak opgezwollen en kunnen ze de afvoer niet meer volledig aan. 

Op zo’n moment wil je het lichaam ondersteunen bij de circulatie. Een manier daarvoor is kou en warm hydrotherapie. Watergeneeskunde wordt het ook wel genoemd.

Het houdt simpelweg in dat je gaat douchen waarbij je heel heet water afwisselt met heel koud water.

Stimuleer de afvoer van gifstoffen bij kanker

Wanneer je heet doucht wordt de circulatie in je lichaam gestimuleerd. Je rode bloedcellen gaan meer naar de oppervlakte, naar je huid. Dat is de reden dat het rood wordt. De kou die erop volgt trekt de rode bloedcellen naar de organen toe. Wanneer het lichaam het koud krijgt moet het er namelijk alles aan doen om de organen te beschermen en warm te houden.

Dat op en neer gaan van het bloed en de circulatie van onder andere het lymfesysteem en je organen is een van de beste therapieën die je jezelf iedere dag kunt geven. Omdat tijdens deze circulatie het lichaam in staat is alle gifstoffen optimaal af te voeren. Zowel uit het bloed als uit de lymfe.

Wanneer er sprake is van kanker is het sterk aan te raden dit koud warm douchen minstens 1x per dag te doen. Omdat er in dat geval een heel grote hoeveelheid circulatie nodig is om het lijf maximaal te ondersteunen.

Koud/warm douchen bij kanker

Omdat kou je hart sneller laat pompen en je bloedsomloop versnelt, krijgen je organen onder andere meer zuurstof en functioneren ze beter. Zet je na een minuutje koud douchen de kraan op heel warm dan verwijden je bloedvaten zich. Daardoor stroomt het bloed meer naar de oppervlakte, dichter onder je huid toe.

De afwisseling van vernauwen en verruimen van de bloedvaten. Het versnellen en vertragen van het pompen van je hart. Dragen bij aan een optimale doorbloeding van je lichaam. 

Deze verbeterde doorbloeding heeft een positief effect op het immuunsysteem. Hoe beter het immuunsysteem functioneert, hoe beter het lichaam afvalstoffen afvoert. Zeker wanneer er veel medicatie gebruikt wordt en/of het lijf blootgesteld wordt aan veel stress zoals bij kanker. Is het versterken van het immuunsysteem een belangrijk onderdeel van holistische gezondheid. 

Omdat je lichaam de temperatuur rondom de organen stabiel moet houden, werkt het hard om dit te realiseren. Door de kou krijgt je lichaam ineens een grote hoeveelheid fysieke stress te verwerken. Deze stress zet het lichaam aan tot training van het immuunsysteem. 

Hoe sterker je immuunsysteem en hoe beter de circulatie, hoe gezonder en sterker je organen blijven. Hoe beter gifstoffen afgevoerd worden. En hoe fitter je je blijft voelen.

Dat laatste is zeer relevant want hoe fitter je je voelt, hoe makkelijker het is om je gezondheid optimaal te houden via voeding, beweging, rust, mentale training, spirituele verdieping en al het andere dat je kunt doen. Hoe meer energie je hebt en hoe helderder je je voelt, hoe beter je functioneert. En hoe beter je je lijf kunt ondersteunen in het herstelproces.

Verschillende soorten koud warm therapie

Watergeneeskunde gebruikt water, soms in de vorm van stoom of ijs, als geneesmiddel. Binnen de watergeneeskunde zijn er verschillende varianten wisseldouches:

 • Traditionele wisseldouche

Deze variant is een goede eerste stap. Begin met warm douchen op lichaamstemperatuur. Zet de kraan vervolgens 15 seconden op een temperatuur lager dan 20 graden. Doe dit meerdere rondes. Eindig met een koude straal.

 • Schotse wisseldouche

Dit is een meer gevorderde variant. Begin met 1-3 minuten heet water van 40+ graden (let goed op dat je niet te heet doet). Daarna doe je 10-30 seconden koud water onder de 20 graden. Herhaal dit meerdere rondes en eindig met koud water.

 • Gelijk wisselende douche

Hierbij sta je even lang onder de koude als onder de warme straal. 40+ graden en 20- graden wissel je af. Ook hierbij eindig je met koud.

Bijkomend voordeel van wisseldouches

Als je onder de douche staat kun je in je hoofd de seconden of minuten aftellen. Waardoor je tegelijkertijd focust op het rustig krijgen van je gedachtes. Het is een vorm van meditatie waardoor je zowel fysiek als mentaal de douchesessie optimaal benut.

IJsbaden in plaats van koud douchen

Een ijsbad gaat nog verder dan koud warm douchen. De kou en daarmee de stress op het lijf zijn nog groter waardoor het lijf nog meer uitgedaagd wordt. Af en toe de ijskoude opzoeken kan een goede aanvulling zijn. Daarnaast wordt tijdens deze ijsbaden je ademhaling op een specifieke manier gecontroleerd. Welke bijdraagt aan het versterken van je lichaam.

Vroeger zei Hippocrates dat bijna alle ziekte te genezen is met koud water. Ook Wim Hof benoemt dat volgens hem 90% van de ziektes te voorkomen en/of genezen zijn met kou therapie.

De reden dat dit gezegd wordt zou kunnen liggen aan het feit rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes vermeerderen na korte blootstelling aan koud water en het immuunsysteem en de doorstroming verbeteren.

Hoe pas je koud/warm douchen toe?

Begin bij je voeten. Zet de kraan meteen op koud en sproei je voeten, enkels en daarna handen en polsen met koud water af. Ga omhoog via je benen en armen en ga door met je torso. Blijf ondertussen rustig ademhalen en blijf ontspannen staan. Ons lichaam kan de kou prima verdragen, het is vaak ons brein dat er een probleem van maakt.

Vervolgens zet je de kraan op warm en spoel je je warm af. Afhankelijk van het type koud douchen dat je kiest, zoals hierboven beschreven, zet je je sessie voort.

Koud warm therapie in je leefstijl toevoegen bij kanker aanpakken

Het grote voordeel van koud douchen is dat het heel eenvoudig toe te passen is. Douchen doe je zeer waarschijnlijk toch al. Vanaf nu kun je de douchebeurten zo inzetten dat je er niet alleen schoon door wordt van de buitenkant. Maar ook zo sterk mogelijk van wordt aan de binnenkant.

Het grote voordeel van het vinden van een leefstijl die holistische kankeraanpak ondersteunt is dat bijna alles heel makkelijk toe te passen is. Zo is er naast koud warm douchen, de infrarood sauna en je mindset nog veel meer dat je kunt toevoegen in je leefstijl.

Kanker Holistisch Aanpakken en doen wat in je eigen macht ligt

Om het maximale te doen in het aanpakken van kanker. En alles te doen dat je kunt om holistische kankeraanpak toe te passen. Is Answer to Cancer een perfecte vervolgstap voor je. 

In de training Answer to Cancer doorloop je 5 heel praktische en concrete modules. Waarin we stilstaan bij de 5 pijlers van GOAkanker.nl. Voeding, Immuunsysteem, Mindset, Spiritualiteit en Leiderschap.

In Answer to Cancer krijg je zeer concete acties, zodat je iedere les afsluit met een heldere ‘to do’. Alle acties die je kunt uitvoeren zijn heel eenvoudig in je leven in te bouwen. Praktische handvatten die weinig tot geen extra tijd kosten maar wel je proces ondersteunen.

Wanneer je kanker holistisch wilt aanpakken wil je niet alleen via regulier alle behandelingen aangrijpen. Ook wil je het lichaam zo gezond en fit mogelijk houden. Niet alleen doorloop je daarmee alles dat er op je afkomt makkelijker. Ook werken regulieren behandelingen wanneer je enkele concrete leefstijl optimalisaties doorvoert.

Omdat ieder lijf anders is en iedere situatie een eigen plan nodig heeft, krijg je handvatten en uitleg. Zodat je ontdekt wat voor jou goede keuzes zijn om te maken.

In Answer to Cancer maken we alles zeer concreet, heel begrijpelijk en vooral heel toepasbaar. Er komt al genoeg op je af dus we willen zorgen dat je alles dat binnen je eigen macht ligt, eenvoudig en snel toe te passen is. Zonder teveel gedoe.

Via de afbeelding kom je bij de informatie terecht en kun je ontdekken wat Answer to Cancer voor je gaat betekenen.

Gebruikte bronnen voor koud warm therapie

1: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10396606

2: https://www.chrisbeatcancer.com/interview-judy-seeger/

3: http://www.infotalia.com/nld/psyche/ik/ontspannen/ontspannen

4: http://www.innerfire.nl/files/pnas.pdf

Over de schrijver
Jeanet is eigenaar van Lifestyle of Business en GOAkanker.nl Sinds de kanker diagnose van haar moeder in 2018 zet zij zich in om de bewustwording rond holistische kankeraanpak in NL te vergroten.Gedurende 2020 is ze in gesprek met investeerders en andere ondernemers om de offline locaties die ze binnen GOAkanker wil opzetten, te realiseren. Ook zal zij, samen met het team van GOAkanker, online het grootste en meest complete holistische kanker educatie platform bouwen.Via onder andere artikelen, interviews en social media maar ook via haar netwerken, zet ze zich iedere dag in om de kanker educatie in NL compleet te maken.
Reactie plaatsen