Wat is vasten en hoe werkt dit bij kanker?
01 juli 2020 
7 min. leestijd

Wat is vasten en hoe werkt dit bij kanker?

Kanker en vasten wordt meer en meer onderzocht. Zo blijkt vasten een positief effect te hebben op de reguliere behandelingen en het aanslaan ervan. Vasten bij kanker maakt de kankercellen gevoeliger voor chemotherapie bijvoorbeeld. Wat houdt vasten bij kanker in en wat doet het allemaal voor je?

Het Leids Universitair Medisch Centrum deed wetenschappelijk onderzoek naar vasten tijdens chemo bij borstkanker om te bepalen of vasten bij chemotherapie de tumor verder kan laten slinken. Endocrinoloog en internist Hanno Pijl en oncoloog Judith Kroep werkten hierin samen met Valter Longo, italiaans onderzoeker en wereldautoriteit op gebied van vasten.

Longo heeft veel onderzoek gedaan bij muizen. Keer op keer bleek dat wanneer muizen langere tijd vasten, ze langer leefden. Daarnaast bleek ook dat ze langer in leven bleven als ze chemotherapie en vasten combineerden bij tumoren. Waarbij de tumor ook nog minder hard groende. Dit blijkt uit een aflevering van Dokters van Morgen van AVRO TROS.

“Kroep: ‘Kankercellen hebben calorieën en voedingsstoffen nodig om te kunnen groeien. Als je dus niet eet, hebben die meer moeite dan de gewone cellen. Ze gaan dan in een soort rust-/herstelfase. We zagen dan ook bij proefdieren dat als je gedurende de chemotherapie vast, juist die tumorcellen sneller afsterven.’

‘De tumor werd kleiner’

Ruim 130 patiënten hebben meegedaan aan het onderzoek van het LUMC. Dit waren patiënten met borstkanker in stadium 2 of 3, die chemotherapie kregen voorafgaand aan een operatie. De ene helft at normaal, en de andere helft vastte gedurende de chemotherapie. Dat was drie dagen voor de kuur, en de dag van de kuur. Of ze aten niets en dronken alleen koffie, thee en water, of ze aten een minimaal aantal calorieën, tussen de 1000 en 200.

Kroep: ‘Je ziet dat de mensen die gevast hebben en dat hebben volgehouden het het beste doen, de mensen die deels gevast hebben doen het net wat minder en de mensen die helemaal niet hebben gevast het nog minder. Daar zit een lijn in.’ Volgens Pijl heeft dit potentie om te gebruiken in kankertherapie. ‘We hebben nog niet aangetoond dat het tot minder bijwerkingen lijdt, maar het lijkt er toch sterk op dat het effect van de chemotherapie groter is op de tumor. We hebben vervolgonderzoek nodig, maar het zou mij niet verbazen als we dit kunnen gebruiken bij veel meer vormen van kanker.’

Voor mensen die gezond zijn is regelmatig vasten ook een manier om het lijf gezond te houden. ‘Je ruimt gewoon af en toe de boel even op’, aldus Pijl.”

Wat is vasten bij kanker?

Uit zowel de gedane proefdieronderzoeken als onderzoeken bij mensen. Blijkt dat vasten een gunstig effect heeft wanneer het gedaan wordt naast chemotherapie.

De gedachte hierachter is dat de gezonde cellen zichzelf door het vasten beter kunnen beschermen. Omdat zij meer energie krijgen en overhouden om in herstel en behoud te steken. Tumorcellen worden juist zwakker door een gebrek aan voedingsstoffen en calorieën, waardoor zij extra verzwakt raken door het vasten.

Deze combinatie lijkt te resulteren in een snellere afbraak van tumorcellen en een mindering in schade aan gezonde cellen.

Vasten bij kanker: ervaringen van kankerpatiënt Paulien Wolf

Paulien besloot 3 weken geleden te starten met sapvasten. De in 2018 geconstateerde ver uitgezaaide borstkanker zette haar op een pad van ‘alles doen wat ik kan’. Naast haar reguliere behandelingen koos ze ervoor op gezondheidsgebied aan te grijpen wat er is.

Zo startte ze vanaf dag 1 met intermittent fasting, koud/warm douchen, de infrarood sauna, immuunsysteem versterking en al het andere dat uitvoerig besproken wordt in het gratis te downloaden ebook op deze website, waarin haar verhaal wordt verteld.

In juni 2020 besloot ze te gaan sapvasten om haar lijf nog verder te ondersteunen. Gedurende de afgelopen 2 jaar is ze fitter geweest dan ooit tevoren en neemt de kanker gestaag af. Om het zelf genezend vermogen nog verder te ondersteunen wilde ze het sapvasten toevoegen.

Op eigen kracht maar in samenspraak met haar natuurarts, wie ze naast de oncoloog ook met grote regelmaat ziet, is ze 21 dagen gaan sapvasten. Ze omschrijft het als volgt.

Paulien Wolf aan het woord…

“De eerste dagen waren zwaar. Vooral fysiek. Het gekke dat ik merkte was dat mijn lijf in omgekeerde volgorde allerlei oude kwalen weer liet opspelen. Zo liep ik de eerste week erg moeizaam door heel veel spierpijn. Het enge vond ik dat het me deed denken aan de zomer van 2018. Toen ik in die periode slecht liep, op een manier zoals nu weer gebeurde, werd de kanker geconstateerd. Door alle uitzaaiingen in mijn bekken liep ik zo slecht. Dat vond ik spannend om nu weer te ervaren. Maar ik wist dat dit is wat het lichaam kan doen: alles in omgekeerde volgorde weer her-ervaren.

In de week erna voelde ik me steeds fitter en energieker. Ik dronk 3 liter sap per dag, voornamelijk groentesap. Ik bewoog goed, dronk veel water en ruste veel. Mijn spierpijn zakte, en het leek of mijn lichaam meer herstelde dan ooit tevoren. Ineens begon ik ook andere oude plekken in mijn lijf te voelen. Alsof het lichaam de tijd nam om oude wonden te helen. Zoals de plek van mijn vele jaren geleden verdraaide eierstok. Waar ik toen der tijd aan geopereerd moest worden. En de vinger die ik tientallen jaren geleden gebroken had. Allerlei oude kwaaltjes kwamen omhoog en verdwenen vervolgens volledig, alsof er een aantal laatste herstelwerkzaamheden gedaan werden.

Ik kon alles blijven doen. Hoewel ik meer rust nam door te liggen of slapen als mijn lijf dat nodig had. Kon ik eigenlijk precies blijven leven zoals ik al deed. Het sapvasten gaf me juist meer en meer energie. Ik voelde me erg fit, energiek, fijn in mijn lijf.

Mijn gewicht daalde maar een klein beetje, zoals heel normaal is als er geen vast voedsel gegeten werd. Ik was bang voor veel gewichtsverlies maar dat viel erg mee, omdat ik zoveel groentesap bleef drinken. Wat mij ook hielp was het programma ‘juice feasting’ waarin ik heel veel handvatten vond.

De belangrijkste reden voor me om dit te doen, is omdat ik in de afgelopen 2 jaar heb ervaren hoeveel het lichaam zelf weet en kan. Als het maar de goede ondersteuning krijgt. In deze 3 weken sapvasten heb ik mijn lijf meer voedingsstoffen en meer rust- en hersteltijd gegeven dan ooit. En dat is waarom ik dit makkelijk kon volhouden: omdat ik weet dat dit bijdraagt aan verdere gezondheid en herstel. Garanties hebben we nooit maar een ding weet ik wel: de afgelopen 2 jaar met alle fysieke, mentale en emotionele groei en ontwikkelingen hebben me een van de meest waardevolle periodes ooit opgeleverd.

Sapvasten ervaarde ik als heel fijn en heel goed te doen. En geeft zowel fysiek als mentaal een heel groot gevoel van rust, kracht en controle.”

Is vasten geschikt voor mij bij kanker?

Het is aan te raden hulp in te schakelen van een (natuur)arts wanneer je onbekend bent met vasten. Zodat die met je mee kan kijken en kan bepalen wat het beste is voor je persoonlijke situatie om te doen.

Onderzoeken naar kanker en vasten:

  1. Energy restriction and the prevention of breast cancer. Michelle Harvie en Anthony Howell. 2012 2. Fasting Cycles Retard Growth of Tumors and Sensitize a Range of Cancer Cell Types to Chemotherapy. Valter Longo. 2013
  2. The effects of short-term fasting on tolerance to (neo) adjuvant chemotherapy in HER2- negative breast cancer patients: a randomized pilot study. Judith Kroep. 2015
  3. Fasting-Mimicking Diet Reduces HO-1 to PromoteT Cell-Mediated Tumor Cytotoxicity. Valter Longo. 2016
  4. Targeting Cancer Metabolism: Dietary and Pharmacologic Interventions. Valter Longo. 2016
  5. Prolonged Fasting Reduces IGF-1/PKA to Promote Hematopoietic-Stem-Cell-Based Regeneration and Reverse Immunosuppression. Chia-Wei Cheng. 2016.
  6. The effects of short-term fasting on quality of life and tolerance to chemotherapy in patients with breast and ovarian cancer: a randomized cross-over pilot study. Bauersfeld SP, 2018 8. 2018. Starvation, Stress Resistance, and Cancer. Valter Longo.

Kanker Holistisch Aanpakken en doen wat in je eigen macht ligt

Om het maximale te doen in het aanpakken van kanker. En alles te doen dat je kunt om holistische kankeraanpak toe te passen. Is Answer to Cancer een perfecte vervolgstap voor je. 

In de training Answer to Cancer doorloop je 5 heel praktische en concrete modules. Waarin we stilstaan bij de 5 pijlers van GOAkanker.nl. Voeding, Immuunsysteem, Mindset, Spiritualiteit en Leiderschap.

In Answer to Cancer krijg je zeer concete acties, zodat je iedere les afsluit met een heldere ‘to do’. Alle acties die je kunt uitvoeren zijn heel eenvoudig in je leven in te bouwen. Praktische handvatten die weinig tot geen extra tijd kosten maar wel je proces ondersteunen.

Wanneer je kanker holistisch wilt aanpakken wil je niet alleen via regulier alle behandelingen aangrijpen. Ook wil je het lichaam zo gezond en fit mogelijk houden. Niet alleen doorloop je daarmee alles dat er op je afkomt makkelijker. Ook werken regulieren behandelingen wanneer je enkele concrete leefstijl optimalisaties doorvoert.

Omdat ieder lijf anders is en iedere situatie een eigen plan nodig heeft, krijg je handvatten en uitleg. Zodat je ontdekt wat voor jou goede keuzes zijn om te maken.

In Answer to Cancer maken we alles zeer concreet, heel begrijpelijk en vooral heel toepasbaar. Er komt al genoeg op je af dus we willen zorgen dat je alles dat binnen je eigen macht ligt, eenvoudig en snel toe te passen is. Zonder teveel gedoe.

Via de afbeelding kom je bij de informatie terecht en kun je ontdekken wat Answer to Cancer voor je gaat betekenen.

Over de schrijver
Jeanet is eigenaar van Lifestyle of Business en GOAkanker.nl Sinds de kanker diagnose van haar moeder in 2018 zet zij zich in om de bewustwording rond holistische kankeraanpak in NL te vergroten.Gedurende 2020 is ze in gesprek met investeerders en andere ondernemers om de offline locaties die ze binnen GOAkanker wil opzetten, te realiseren. Ook zal zij, samen met het team van GOAkanker, online het grootste en meest complete holistische kanker educatie platform bouwen.Via onder andere artikelen, interviews en social media maar ook via haar netwerken, zet ze zich iedere dag in om de kanker educatie in NL compleet te maken.
Reactie plaatsen